Najmanje devet IT tvrtki udružilo se protiv Amazona u natječaju za posao u američkom ministarstvu obrane, javlja Bloomberg.

Savez od najmanje devet konkurentnih IT tvrtki pokušava spriječiti Amazon, najvećeg pružatelja cloud usluga na svijetu, u pobjedi na natječaju za posao za Pentagon. Cloud computing ili računalstvo u oblaku podrazumijeva pružanje informatičkih usluga putem interneta.

Najaktivniji članovi saveza protiv Amazona su Oracle, Microsoft i International Business Machines, a među ostalim članovima su SAP America, General Dynamics Corp., Red Hat Inc., VMware Inc., Dell Technologies i Hewlett Packard.

"Neprijatelj Trumpove administracije mogao bi dobiti ugovor s Pentagonom"

Pentagon je u ožujku objavio natječaj za zapošljavanje jedne tvrtke za pružanje cloud usluga, a ugovor je vrijedan nekoliko milijardi dolara. U planu projekta je prijenos velike količine podataka američkog ministarstva obrane na online cloud sustav. Vlada je objavila da namjerava sklopiti ugovor za posao do rujna.

Službenici su za Bloomberg izjavili da velik broj tvrtki razgovara o udruženom natjecanju za ugovor poznat kao JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure). Protivnici Amazona čak su objavili oglas u New York Postu, u kojem upozoravaju Trumpa da bi direktor Amazona Jeff Bezos, "neprijatelj administracije", mogao dobiti ugovor s Pentagonom.