Otvoriti Nutricentar u Mostaru, bilo je izazovno, priznaje Marijana Zubac, direktorica centra i voditeljica za regulaciju tjelesne težine. No, pokazalo se i vrlo uspješnim poslovnim potezom, s obzirom da se posao u centru utrostručio u tri godine postojanja.

“Uvijek smo u centru bili fokusirani prije svega na kvalitetu usluge, pristup klijentu, nikad na taj financijski rast, ali dogodio se i on. Ili je svijest ljudi o zdravom načinu života veća, ili je zbog trenda, ne znam, ali porast je toliki da smo otvorili i novu ispostavu- u Sarajevu”, kazala je Marijana.

Pažljiv i individualan pristup klijentima smatraju svojom najvećom vrlinom.

” Svi znaju što bi trebalo i kako bi trebalo, ali ako vam netko ne zna u tome pristupiti, tu nema uspjeha”, smatra Marijana.

Korisnici usluga centra su svih dobnih skupina, od školske do treće dobi, a nerijetko po njihove usluge dolaze i iz zemalja EU, budući su ove usluge u njihovim zemljama puno skuplje.

Kao najzahtjevnije klijente ističe one u dobi između 25 i 30 godina. Nestrpljivi su i žele brze rezultate, poput mršavljenja do ljeta, vjenčanja.

Osobama sa dijagnosticiranim zdravstvenim problemima, poput dijabetesa, štitnjače, pristupaju vrlo oprezno i u koordinaciji sa specijalistima.



“Ukoliko klijent ima hashimoto, drastično smanjujemo unos glutena. Potom se događa pad kilaže, jedno rasterećenje organizma. Dogodi nam se da se terapije prepolove. Posebno dobre napretke imamo kod dijabetesa”, ističe Zubac.

Statistike govore kako je danas u našoj zemlji svako 4. ili 5. dijete pretilo. Sugovornica smatra da je razlog tome što se djeca danas puno manje kreću. Nije problem pojesti ni, primjerice, croissant, ukoliko ćemo ga kasnije “potrošiti”.

Smatra kako su masnoće, šećer, sol i bijelo brašno najveće greške u prehrani stanovnika sa podneblja Hercegovine. Umjesto njih, trebali bi konzumirati biljne masti, biljna mlijeka, a osobito maslinovo ulje treba uključiti u prehranu.

Kao neizostavne namirnice za ljeto, preporučuje sve vrste voća i povrća, posebno rajčice, koju smatraju kraljicom ljeta. Puno vode, posebno aromatizirane sa citrusima i mentom.

Može li se pretjerati i sa zdravom hranom, je li zdravo pržiti i kuhati na maslinovom ulju, ove i brojne druge zanimljivosti saznajte u tv emisiji Vrijeme je za goste.