"Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo postavljen je radar čija je osnovna namjena rano otkrivanje brodova, a ne za pomoć pri spuštanju zrakoplova", upozorava u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) bh. ekspert za zračni promet Rifat Tirak, dodajući da su zbog te greške, koja je namjerno napravljena, ugroženi stanovnici Ilidže, Sarajeva i šire.

Tirak tvrdi da je ovaj radar nabavljen 2001. godine od francuske firme TALLIS. Riječ je o izrazito starom polovnom radaru, koji je uz sve i višestruko pretplaćen, a koji služi za rano otkrivanje brodova na moru, a ne za spuštanje zrakoplova u zračne luke.

Prema tvrdnjama ovog stručnjaka, radar koji bi trebao biti na Sarajevskom aerodromu postavljen je na planinu Jahorinu. Kupljen je 2006. godine od španjolske firme INDRA, ali je instaliran tek 2011. Taj radar na Jahorini skoro da ne obavlja nikakvu funkciju.

Tirak je ranije u intervjuu za Patriu upozorio da zračnim prometom u BiH upravlja mafija. Nebo iznad Bosne i Hercegovine, rekao je on, nitko ne štiti već više od 20 godina, jer zračni promet Bosne i Hercegovine kontroliraju  domaće i strane kriminalne strukture. Rekao je da prije svega misli na dobro organizirane kriminalce iz Srbije i Hrvatske.

BiH zbog toga godišnje gubi oko 100 milijuna KM koje ne naplaćuje, a mogla bi naplatiti od preleta letjelica iznad BiH. Procjenjuje se da između 1.000 i 1.100 letjelica dnevno preleti nebom iznad BiH.

Potpuno ilegalno, samovoljno, kaže Tirak, sklopljeni su sporazumi sa susjednim državama Srbijom i Hrvatskom da one kontroliraju zračni prostor BiH što je grubo narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Tirak je naveo da je i priča o tome kako je BiH od 13. studenog 2014. počela kontrolu nad svojim nebom do 10 tisuća metara, zapravo velika obmana javnosti.

"Od javnosti je potpuno sakriveno da na preko trećine teritorije vojni radari vojski susjednih država kontroliraju naš zračni prostor na svim visinama – rekao je Tirak.

Komisija za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak je javno saslušala rukovoditelje Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), Direkcije za civilno zrakoplovstvo (BHDCA) i Vijeća ministara BiH u vezi sa propustima u kontroli zračnog prometa u BiH.

bljesak.info