Prije četiri godine Elon Musk je s Floride na raketi u svemir lansirao Tesla roadster. Nakon uspješnog uzlijetanja Musk je na Twitteru objavio pogled iz njegovog automobila.

Ovaj sportski automobil se još uvijek kreće svemirskim prostranstvima, orbitalnom putanjom oko Sunca. Ponekad je udaljen od naše zvijezde skoro kao Mars, a ponekad slično kao Zemlja.
 

Prolazi kroz "ničiju zemlju"

Naravno, Musk auto nije poslao u svemir u sklopu znanstvenog istraživanja, nego kao marketinški trik. Radilo se o probnom lansiranju pa je SpaceX trebao u svemir prenijeti lažni teret. S obzirom na to da je Musk prije toga rekao da želi da to bude "najgluplja stvar koju možemo zamisliti", odabrao je svoj luksuzni Tesla roadster.

U ponedjeljak se vozilo nalazilo oko 375 milijuna kilometara od Zemlje i oko 320 od Marsa, prolazeći kroz "ničiju zemlju", pokazuju podaci sa stranice whereisroadster.com, koja koristi NASA-ine podatke za praćenje vozila.

"Roadster je vjerojatno još uvijek u jednom komadu, no moguće je da su ga do sada prošarali neki meteoroidi", rekao je za CNN astronom Jonathan McDowell iz opservatorija Harvard Smithsonian Center for Astrophysics.

Proći će blizu Marsa

Tijekom protekle četiri godine roadster je prešao tri milijarde kilometara i napravio oko 2.6 krugova oko Sunca, prolazeći uglavnom kroz prazno područje svemira, odnosno vakuum. No ponekad bi trebao proći blizu drugih nebeskih tijela.

2020. se svemirska Tesla prvi put približila Marsu, prošavši na razdaljini od osam milijuna kilometara od planeta, odnosno na oko 20 puta većoj udaljenosti nego što je ona između Zemlje i Mjeseca. Prema NASA-inim podacima, roadster vjerojatno neće proći blizu drugog planeta do 2035. godine, kada će ponovo doći blizu Marsa.

Može li se zaletjeti u Zemlju?

Zatim će se 2047. i 2050. godine dva puta približiti Zemlji na udaljenost od nekoliko milijuna kilometara. Jedno je istraživanje procijenilo da ima 22% šanse da se automobil sudari sa Zemljom u sljedećih 15 milijuna godina. Šanse da se zaleti u Veneru ili Sunce su 12%.

Ako zaista dođe do toga da se roadster uputi točno prema našem planetu, vjerojatno će se raspasti u komadiće prilikom ulaska u atmosferu. Naime, na Zemlju često padaju razni svemirski objekti, no oni obično izgaraju u atmosferi te rijetko predstavljaju opasnost za naseljena područja.

Konačna sudbina roadstera vjerojatno se neće znati još mnogo milijuna godina. Musk je 2018. rekao kako se nada da će ljudi u budućnosti već uspostaviti naselja na drugim planetima u Sunčevom sustavu i da će njegovi "potomci odvući roadster natrag u muzej".