U BiH je moguća nestašica osobnih iskaznica, upozoravaju iz Ureda za reviziju rada institucija BiH.

Razlozi nestašice osobnih dokumenata za bh. građane dijelom leže u kašnjenju potpisivanja ugovora između Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) i naručitelja koji bi morali nabaviti materijale i obrasce za izradu.

''I dalje imamo rizik plaćanja 28 milijuna KM iz proračuna BiH jer IDDEEA nije riješila s dobavljačem pitanje završetka ugovora. Iako je od uvođenja elektroničke osobne iskaznice prošlo gotovo 10 godina, građanima BiH nije olakšan pristup uslugama javnog sektora kroz digitalno predstavljanje i prikazivanje. Nepostojanje analiza za novu nabavu i način izbora tehnološkog rješenja ne pruža uvjerenje da je IDDEEA-a izabrala najpovoljnije rješenje za građane i proračun BiH.

Posljedice ovakvog postupanja nadležnih institucija dovode u pitanje ulaganja u unaprjeđenje osobnih dokumenata i njihovu utvrđenu cijenu za građane te vode zaostajanju BiH u razvoju elektroničke uprave. IDDEEA je 2012. s tvrtkom Milbauer iz Banje Luke potpisala ugovor vrijedan 104 milijuna KM, a koja je trebala izraditi osobne i vozačke iskaznice. Malo poslije toga Tužiteljstvo BiH otvorilo je istragu vezanu uz potpisani ugovor, koju nakon pet godina zatvara.

No, potpisani desetogodišnji ugovor o izradi osobnih i vozačkih iskaznica istječe u ovoj godini. Revizija je još prije nekoliko godina upozorila kako nova osobna iskaznica s elektroničkim čipom, čije je uvođenje tražilo Ministarstvo civilnih poslova, a odobrilo Vijeće ministara BiH, a koju su građani skuplje plaćali, ne funkcionira.

Revizori tvrde da u BiH još nisu stvoreni uvjeti za korištenje e-servisa pomoću e-osobne iskaznice iako je to bio jedan od glavnih razloga za njezino uvođenje, piše Večernji list.

Nakon izdanih više od 1,7 milijuna elektroničkih osobnih iskaznica i višegodišnjeg razdoblja od početka izdavanja, one još uvijek služe samo kao identifikacijski dokument, navode revizori. S uvođenjem novih osobnih iskaznica na temelju službenih odluka Vijeća ministara BiH krenulo se početkom 2013.

Nabavi novih dokumenata prethodile su aktivnosti Vijeća ministara BiH koje je usvojilo strategiju razvoja Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH te aktivnosti državnog Parlamenta koji je izmijenio postojeći Zakon o osobnoj iskaznici državljana BiH kojim se predviđa uvođenje osobne iskaznice s elektroničkim memorijskim elementom (čip). Zaključak odluke VM BiH bio je da sve troškove nabave, administriranja i izdavanja dokumenata snose građani BiH. Unatoč svemu, ni danas e-osobna iskaznica nije funkcionalna u punom kapacitetu.