Ako prođe novi Pravilnik o cijeni osobnih iskaznica, a vjerojatno hoće, za sve kategorije građana poskupjet će vađenje osobnih dokumenata

Prema novom Pravilniku, ishođenje elektroničke osobne iskaznice koštat će 100 kuna za sve one koji je vade bilo prvi put ili je zamjenjuju zbog isteka roka važenja. Kao jedina izuzeta kategorija navedeni su stariji od 70 godina koji ne žele osobnu iskaznicu s certifikatom i oni će je plaćati po novoj cijeni od 70 kuna, što je 20,50 kuna više nego do sada, piše Slobodna Dalmacija.

Za razliku od ‘starog’ Pravilnika, koji je poznavao kategoriju djece do pet godina i kojima su roditelji plaćali osobnu iskaznicu 60 kuna, novi Pravilnik, koji je u e-savjetovanju do 22. srpnja, nakon čega će ga donijeti Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, djecu je izjednačio s odraslima, pa svi plaćaju jedinstvenu cijenu od 100 kuna (do sada je većina građana plaćala e-osobnu iskaznicu 79,50 kuna, djeca do pet godina 60, a stariji od 65 godina 49,50 kuna).

Sada će djeci do pet godina ishođenje osobne iskaznice poskupjeti za 40 kuna, dok su odrasli malo bolje prošli jer je će oni osobne iskaznice plaćati 20,50 kuna više.

Dakle, novom cijenom osobnih iskaznica najpogođeniji su roditelji koji žele ishoditi dokumente za svoju djecu.