U većini zemalja regije u školske klupe učenici će sjesti prvog dana rujna. U susret novoj školskoj godini najveći dio obiteljskog proračuna, pokazuje analiza Anadolu Agency (AA), bit će izdvojeno za školske udžbenike, bilježnice, torbe i ostali pribor i opremu. Sve to, kako tvrde roditelji, preskupo je kada se uzmu u obzir loše ekonomske prilike, visoka stopa nezaposlenosti te male plaće.

U Bosni i Hercegovini u školske kupe većina učenika sjest će u utorak, 1. rujna dok će neki i nekoliko dana kasnije, ovisno od županije do županije. Iz Ministarstva obrazovanja i znanosti Federacije BiH ističu kako zbog sezone godišnjih odmora koja je u tijeku iz županija na području tog entiteta nije još uvijek moguće kompletirati podatke o ukupnom broju učenika koji će ove godine krenuti u školu.

Školska godina u entitetu Republika Srpska počinje 1. rujna potvrđeno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a. Do sada je u osnovne škole u RS-u u prve razrede upisano 10.422 učenika. U srednje škole u školskoj 2015./2016. godini planiran je upis 11.712 učenika u 471 odjeljenje.

Roditelji koji nisu sudjelovali u razmjeni polovnih udžbenika, što je u posljednje vrijeme ustaljena praksa, za jedan novi udžbenik iz knjižare morat će izdvojiti najviše do osam konvertibilnih maraka (oko četiri eura). Cijena radne bilježnice iznosi pet KM, a komplet udžbenika za školarca koji je peti razred košta skoro 80 KM. Puno više novca izdvajaju roditelji djece koji su završni razred osnovne škole.

Kada je riječ o udžbenicima srednje škole, u ovisnosti od struke, roditelji izdvajaju od 100 do 200 KM (50 do 100 eura). Toliko novca je potrebno i za pribor. Školske torbe koje krase izloge brojnih knjižara mogu se naći po najnižoj cijeni od 15 KM pa do najskuplje - 80 KM.

Idriz Hadžić je u sarajevsku knjižaru u kupovinu krenuo sa sinom koji je završio deveti razred. U razgovoru za AA ističe kako su cijene knjiga preskupe uzimajući u obzir da je školarcu neophodno osigurati i odjeću, opremu za sport, kartu za prijevoz i mnoštvo drugih stvari.

"Kupujemo knjige, tražimo. Njemu su rekli koje knjige se odrede, te ćemo kupiti. Do sada nismo kupili, samo bilježnice. Nije skupo nego preskupo za naš standard, mi ne radimo. Razmišljamo kako ćemo ali moramo kupiti knjige", kazao je Hadžić.
I šef jedne sarajevske knjižare Samir Bučan također ističe kako se građani žale na previsoke cijene knjiga unatoč tome što su one utvrđene i ne mijenjaju se posljednjih nekoliko godina.

"Već od početka mjeseca kupuju. Popisi u školama su ranije izašli, bude gužve. Bez popisa ne možemo davati udžbenike. Cijene su na nivou prošle godine od osam KM, 10 do 50 KM, ovisi od izdavača. Pribor imamo i jeftiniji, srednje cijene i kvalitetnije. Torbe su od 12 KM do 100 KM, ovisi od marke i kvalitete. Vršimo i zamjenu knjiga, ako bude promjena u školi da vrate uz račun", naglasio je Bučan.

Na Kosovu, u posljednjih šest godina učenici od prvog do devetog razreda koristili su besplatno školske udžbenike od vlade, a ova praksa nastavit će se od 1. rujna kada će prema podacima kosovske Agencije za statistiku, preko 270.000 učenika osnovnih škola dobiti besplatne knjige za školsku 2015./2016. godinu.

Direktor izdavačke kuće "Školska knjiga" Bajram Shatri za AA dodaje je da je resorno ministarstvo izdvojilo oko sedam milijuna eura za tiskanje školskih knjiga za učenike koji nastavu pohađaju na albanskom, turskom i bosanskom jeziku, ali ne i za učenike koji osnovno obrazovanje stječu prema nastavnom planu i programu iz Republike Srbije.

"Učenici od prvog do petog razreda, školske udžbenike dobit će besplatno dok od šestog do devetog razreda dobivaju besplatno one knjige koje su oštećene jer su na kraju školske godine obvezni vratiti knjige koje će koristiti sljedeća školska generacija" objašnjava Bajram Shatri koji dodaje da se školske knjige za osnovno obrazovanje ne mogu kupiti u knjižarama.

Za razliku od Kosova, ova socijalno humanitarna crta u sustavu osnovnog obrazovanja u Albaniji važi samo za učenike iz siromašnih obitelji koje kupuju udžbenike pa preko škole refundiraju troškove od Vlade Albanije.

"Ova olakšavajuća okolnost je u cilju kreiranja atmosfere u kojoj će jedina obveza osnovcima biti učenje" ističe direktor izdavačke kuće "Školska knjiga" Bajram Shatri.

Za razliku od osnovaca, školski udžbenici za srednje škole od desetog do dvanaestog razreda nisu besplatni. Prema cjeniku izdavačke kuće - za udžbenike od desetog do dvanaestog razreda treba u prosjeku izdvojiti od 38,5 eura do 44,40 eura koliko košta komplet knjiga za dvanaesti razred.

Pored školskih udžbenika, roditelji učenika osnovnih i srednjih škola trebaju osigurati i određena sredstva za kupovinu pratećeg školskog pribora, gdje se cijene prema istraživanju AA u prosjeku kreću od osam do 20 eura u ovisnosti od razreda odnosno broja predmeta.

Prosječna cijena školskih ruksaka u prištinskim knjižarama kreće se od pet do 17 eura ako u statistiku istraživanja isključimo brendirane marke poznatih proizvođača školske opreme.


Najniža cijena udžbeničkog kompleta, u koji spadaju udžbenici i radne sveske, za osnovnu školu u Srbiji iznosi 66 eura, za đake prvake,dok je najskuplji komplet udžbenika za sedmi razred i iznosi 98 eura. Za pribor: gumice, rezače, olovke, bilježnice, pernice po najjeftinijim cijenama, potrebno je izdvojiti 30 eura, a po najvišim cijenama oko 115 eura.

Glasnogovornik Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Jelena Ivanović navela je u razgovoru za AA da su cijene udžbenika ostale na prošlogodišnjem nivou i dodala da problem sa kojima se roditelji susreću jeste pojava popisa knjiga koje moraju imati, a koja su od različitih izdavača.

"U praksi se događa da roditelji sada nisu u zavidnoj situaciji, s obzirom da moraju po popisima koje dobiju od škola tražiti pojedinačne knjige za svog đaka", rekla je Ivanović.

Govoreći o programu u okviru kojeg su prethodnih par godina đaci prvaci dobivali besplatne udžbenike i radne bilježnice, Ivanović je rekla da je opća situacija, prije svega ekonomska, navela Ministarstvo prosvjete i Vladu da moraju od ove godine reducirati projekt besplatnih udžbenika, jer to nije bilo izdrživo za proračun koji Republika Srbija ima.

Slađana, majka djece koji će ove godine krenuti u sedmi razred osnovne škole i četvrtu godinu srednje, za AA je, nakon kupovine polovnih knjiga navela da je "srednja škola mnogo jeftinija od osnovne".

"Za sedmi razred mi treba 17.250 dinara (143 eura) samo za knjige i radne bilježnice, bez ruksaka, bilježnica i pribora. Malo ćemo polovne, malo ćemo novo. Polovni udžbenici se isplate jer negdje ima duplo niža cijena, a negdje i više. Postoje i problemi s izdavačima, imam starije dijete i njegove knjige za osnovnu školu, ali ne mogu ih iskoristiti sada za drugo dijete jer su drugi izdavači. Za srednju je potrebno vrlo malo, oko 6.700 tisuća dinara (oko 55 eura) za nove knjige", rekla je Slađana.

Baka učenika sedmog razreda, koji živi u Novom Sadu, ali svake godine dobiva polovne udžbenike iz Beograda, Milanka Radosavljević rekla je da je do sada za knjige potrošila 8.000 dinara (oko 65 eura) te da je potrebno da kupi još dvije knjige.

"To je samo za udžbenike i to stare. Uglavnom prakticiramo stare. Za ostalo što je još potrebno, osim udžbenika dovoljno je još oko 12-13.000 tisuća dinara. Ne kupujemo svake godine novi ruksak, nosi se to i od prošle godine, kupuje se samo ono što se mora. Stisne se malo, ne mora sve novo", kazala je Radosavljević.


Za oko 70.000 osnovaca i nešto više od 30.000 srednjoškolaca u Crnoj Gori, u utorak, 1. rujna također počinje nova školska godina koja će trajati do 10. lipnja 2016. godine. Kako je za Anadolu Agency priopćeno iz Ministarstva prosvjete, ove godine je upisano 8.011 prvašića, što je za 216 učenika više u odnosu na prošlu godinu, kada je u prvi razred krenulo 7.795 učenika.

Kako bi učenici spremno dočekali početak godine, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva u Crnoj Gori na vrijeme je pripremio komplete knjiga za osnovne i srednje škole. Najskuplji je komplet knjiga za prvi razred Gimnazije koji košta 101,5 eura, a najjeftiniji komplet knjiga za prvi razred osnovne škole, čija je cijena 41,5 eura.

Cijena knjiga za prvi razred je 41,5 eura, za drugi razred 48,4 eura. Udžbenici za treći razred koštaju 45,3 eura, četvrti 53,7 eura, peti 62,4 eura, šesti 74,9 eura, dok za sedmi razred udžbenici koštaju 89,6 eura. Cijena udžbenika za osmi i deveti razred je 84,6 eura. Udžbenici za gimnaziju za prvi razred koštaju 101,5 eura, drugi 85 eura, treći 76,5 i četvrti 55,3 eura. Ove godine udžbenici su jeftiniji pet posto.
Kada su u pitanju pojedinačne cijene udžbenika, one se kreću od 1,5 do 8,5 eura za osnovne škole, dok se knjige za Gimnaziju pojedinačno mogu kupiti od dva eura, pa do 10 eura. Cijene bilježnica u knjižarama kreću se od 0,50 eura, pa do 1, 60 eura. Cijena školske torbe u knjižarama iznosi od osam do 45 eura.

Jasmina iz Podgorice, majka je dvoje djece koja pohađaju osnovnu školu. Ona je u izjavi za AA kazala da je za sinove koji će krenuti u drugi i peti razred kupila nove knjige.

"Samo za knjige sam potrošila 110 eura. Tek treba da kupimo bilježnice i ostali pribor, a za sina koji će u drugi razred potrebno je kupiti i novu torbu za knjige. Kad sve saberem, to je pola moje plaće", kaže Jasmina, koja je zaposlena kao odgajateljica u vrtiću. Usporedbe radi, prosječna neto plaća u Crnoj Gori u prošlom mjesecu iznosila je 481 euro.

Također, kao i prethodnih godina, i uoči početka ove školske godine, učenici u Podgorici i Nikšiću na gradskim trgovima prodaju polovne knjige. Cijena polovne knjige iznosi od 1,5 do tri eura, dok se kompleti knjiga za osnovnu školu prodaju od 20 do 40 eura.
Ministarstvo prosvjete osiguralo je besplatne udžbenike za školsku 2015./2016. godinu za djecu bez roditeljskog staranja, čiji su roditelji, odnosno staratelji korisnici prava na materijalno osiguraanje. Također, knjige su osigurane za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama. Za učenike romske i egipćanske populacije koji pohađaju prva tri razreda udžbenike je osiguralo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, dok je za učenike ostalih razreda udžbenike osiguralo Ministarstvo prosvjete.

Po prvi put u školske klupe u Hrvatskoj ove jeseni sjest će gotovo 42.000 prvašića, tristotinjak više nego prošle školske godine. Najviše ih je s područja Zagreba, a najmanje upisanih je sa područja Ličko-senjske županije. Srednje škole, njih 400-tinjak na području cijele Hrvatske, pohađa oko 180.000 učenika.

Grad Zagreb i ove će godine omogućiti svim osnovnoškolcima besplatne udžbenike i radne bilježnice, dok će se za ostali školski pribor roditelji pobrinuti sami.

Takav slučaj nije i sa ostalim gradovima i županijama u zemlji koje na različite načine pomažu roditeljima pri polasku djece u novi razred. Socijalno ugrožene obitelji dobivaju pomoć u vidu udžbenika ili popusta na kupnju, ovisno o mjestu gdje žive. Na jednoj internetskoj stranici objavljen je popis preporučene literature za sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj.

Prosječna oprema za prvašića u Hrvatskoj košta oko 1.200 kuna (160 eura). Od tog iznosa najviše otpada na udžbenike i radne bilježnice koji koštaju preko 600 kuna (80 eura), zatim na novu školsku torbu koja košta 50 eura ili više. Cijena udžbenika za prvi razred osnovne škole kreće se između 50 i 60 kuna (6,6 do 9,3 eura), a radnih bilježnica je niža u prosjeku za dva do tri eura. Bilježnice koštaju u prosjeku oko pet kuna (0,65) eura, a obavezna mapa za likovni košta oko 55 kuna (7,3 eura).

Za upis u prvi razred opće, jezične ili matematičke gimnazije učenik će udžbenike i radne bilježnice platiti u prosjeku između 2.500 do 2.900 kuna (330 do 390 eura). Udžbenici za prvi razred za građevinskog tehničara koštat će oko 1.600 kuna (215 eura), za srednju frizersku 1.400 (185 eura) ... Cijene za srednjoškolce variraju od usmjerenja, a potom od izdavača udžbenika i radnih bilježnica.

Makedonski građani koji svoju djecu upisuju u prvi razred škole, za školski pribor i odjeću moraju izdvojiti najmanje trećinu svoje mjesečne plaće. Prosječna mjesečna plaća u Republici Makedoniji, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, za svibanj mjesec iznosi 22.071 denara, odnosno oko 360 eura, što točnije znači da roditelji za početak školske godine trebaju izdvojiti oko 120 eura.

Udžbenici su jedan od glavnih troškova za školu, ali su u Makedoniji udžbenici za osnovno i srednje obrazovanje besplatni, jer ih osigurava Ministarstvo obrazovanja Republike Makedonije. Ipak ,roditelji djeci moraju nabaviti školski pribor, u koji spadaju sveske, olovke, gumice za brisanje, blok za crtanje, šestar i ostale stvari.

Prema riječima prodavača u knjižarama i roditelja koji kupuju školski pribor, u prosjeku jedan set od desetak sveski košta oko 120 denara, jedna kemijska olovka prosječno košta oko 15 denara, blok za crtanje 60 denara (oko jedan euro), pribor za geometriju oko 200 denara (3,26 eura).

Pored toga, roditelji trebaju kupiti djeci ruksak koji prosječno košta oko 900 denara (15 eura) tenisice koje u prosjeku koštaju 1000 denara ( 16,5 eura) farmerice čija prosječna cijena iznosi oko 1000 denara, majicu, čija prosječna cijena iznosi 500 denara (oko osam eura), dječja jakna, prosječno košta 1500 denara (25 eura).

No to nije sve, kažu roditelji jer uvijek bude i dodatnih troškova. Roditelji kažu da dobar dio troškova ide na odjeću i na džeparac, koji dnevno iznosi minimum 1,5 eura, odnosno do 100 denara. Ipak i roditelji srednjoškolaca, prema njihovim riječima za jedno dijete moraju izdvojiti najmanje trećinu prosječne makedonske plaće, odnosno 120 eura. (prvi.tv)