''Vlada Federacije BiH je u ovom mandatu ozbiljno krenula u rješavaje problema radnika kojima nije uvezan radni staž, a stanje koje je zatečeno je bilo kritično'', izjavio je u nedjelju za Fenu federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Po njegovim riječima, 2014., 2015. i 2016. godine za te namjene je izdvojeno po oko milijun maraka, no to nije bilo dovoljno.

''Ove godine smo ta sredstva značajno uvećali. U proračunu za 2017. našlo se milijun i pol KM za uplatu dugova po osnovu mirovinskog osiguranja. Osim toga, u Razvojnoj banci FBiH osnovan je posebni fond iz privatizacije poduzeća u kojima Vlada ima manjinski udio. Do sada su radnici iz tog fonda dobili šest i pol milijun KM'', kazao je Džindić.

Istaknuo je da su rezultati vidljivi, te da u ovom trenutku svaki radnik u Federaciji koji je stekao uvjete za mirovinu ima uvezan radni staž.

''Ipak, moraju se poštovati procedure i pravila. Ne može se poslati zahtjev za uvezivanje radnog staža i par dana od toga organizirati prosvjede. To je slučaj radnika Vitezita. Mi jesmo zaprimili zahtjeve ovih radnika, obradili je i uputili Federalnom ministarstvu financija. Nakon što dobijemo pozitivno mišljenje ministarstva mi ćemo zavšiti čitavu proceduru, što ne bi trebalo trajati duže od nekoliko tjedana'', kazao je Džindić za Fenu.

Naime, prema medijskim izvješćima, radnici poduzeća "Vitezit" iz Viteza u nedjelju ujutro su pješke krenuli prema zgradi Vlade Federacije BiH u Sarajevu da bi zatražili uvezivanje radnog staža za 19 radnika koji su stekli uvjete za mirovinu.