Građani BiH su od 2009. godine pa do početka 2017. godine na antidepresive potrošili više od 77 milijuna KM, a samo u 2016. godini na te lijekove izdvojeno je oko 10 milijuna KM, podaci su Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Prema podacima ove agencije, iz grupe antidepresiva najviše je potrošeno "Paroksetina", "Sertralina" i "Fluoksetina".

Antidepresivi se uglavnom, daju ne samo za depresiju nego i za anksiozne poremećaje, koji su veoma prisutni u stresnim situacijama. To je pokazatelj da je društvo u BiH puno izloženo kontinuiranim i dugotrajnim stresovima, koji dovode do raznih psihičkih problema.

Međutim, još davno je rekao Sokrat da svaki čovjek ima svoje dvije noge i da s njima može izliječiti sve. Ta njegova davna misao i danas bi trebala biti vrlo aktualna i mnogi bi je trebali shvatiti ozbiljno. Medicina je dokazala da je tjelesna aktivnost vrlo važna u prevenciji ali i liječenju mnogih zdravstvenih problema pa i onih uzrokovanih stresom. Ukoliko bi svoj život organizirali tako da svaki dan imamo vremena za pola sata hodanja vrlo brzo bi osjetili sve blagodati tako jednostavne ali važne tjelesne aktivnosti, piše ABCportal.info

Na žalost, današnje vrijeme koje je prepuno stresnih situacija kao i sjedilačkog načina života dovele su do tog da jedan značajan dio populacije poseže za lijekovima koji  umiruju nervni sistem i popravljaju raspoloženje. Naravno, ukoliko je liječnik propisao takvu terapiju sigurno je da je imao i razlog za istu, međutim svi oni koji povremeno osjete nervozu i loše raspoloženje mogu takvu situaciju riješiti uključujući tjelesnu aktivnost u svoj svakodnevni život. Poslije  svakog kilometra, posebno onog u prirodi, u glavi će se događati pozitiva, a onda nakon jednog određenog perioda nestat će loše raspoloženje koje će zamijeniti dobra volja, energija i htijenje s pogledom na ljepši život. Pa eto više šetnje manje antidepresiva.