Upravo je objavljeno da je Microsoft preuzeo LinkedIn, društvenu mrežu za profesionalce za 26,2 milijarde dolara, odnosno 196 dolara po dionici. Riječ je o dosad najvećoj akviziciji Microsofta.

U priopćenju su istaknuli da će LinkedIn “zadržati vlastiti brend, kulturu i neovisnost”, a zadržat će i dosadašnjeg izvršnog direktora, Jeffa Weinera koji će odgovarati izvršnom direktoru Microsofta Satyi Nadelli.

“Nakon što smo promijenili način na koji se svijet dolazi u kontakt s novim prilikama, ova spona s Microsoftom i kombinacija njihovog clouda i LinkedInove mreže, sada nam se otvara mogućnost da promijenimo način na koji svijet funkcionira”, izjavio je Weiner.
 

“Posljednjih trinaest godina pozicionirali smo se za povezivanje profesionalaca, kako bismo im pomogli da postanu produktivniji i uspješniji, i radujem se što ću voditi svoj tim kroz novo poglavlje naše priče.”

Luđački skok cijene dionice

Po objavi vijesti, cijena dionice LinkedIna je luđački skočila, za čak 50 posto od cijene s kojom je zaključeno trgovanje u petak.

LinkedIn je najveća poslovna društvena mreža. U proteklom su razdoblju zabilježili 10-postoni godišnji rast broja korisnika na 433 milijuna ljudi globalno, a za devet posto na godišnjoj razini odnosno na 105 milijuna narastao je i jedinstveni broj mjesečnih posjeta.

Pad cijena dionice početkom ove godine

Nakon objave posljednjih kvartalnih rezultata u veljači ove godine, LinkedIn je smlavljen na burzi, i to unatoč financijskim rezultatima iznad očekivanja analitičara. Cijenu dionice su srušila predviđanja za 2016. godinu, prema kojima je kompanija najavila 820 milijuna prihoda u prvom kvartalu i ukupno 3,6 milijardi dolara do kraja 2016. godine.

Zbog ovih je brojki, prema WSJ, cijena dionice pala za oko 30 posto na oko 98,25 dolara, s time da je u istoj godini dosegla svoju najvišu vrijednost s 258,39 dolara po dionici.