Sudbina Manchester Uniteda u predstojećem dvomeču četvrtfinala Lige prvaka protiv Barcelone ponajviše će zavisiti od toga hoće li će i u kojoj mjeri Crveni đavoli uspjeti zaustaviti Messija.

Uzme li se u obzir uzme Messijeva statistika protiv engleskih klubova, jasno je da se Unitedu ne piše dobro ukoliko Solskjaerovi braniči ne uspiju zaustaviti Argentinca.

Lionel Messi je protiv engleskih klubova u Ligi prvaka postigao čak 22 gola, što je više od njegovog golgeterskog učinka protiv bilo koje druge nacije, kad se radi o klupskom nogometu.

Messi je tako protiv Arsenala postigao čak devet golova, protiv Manchester Cityja šest i Chelseaja tri, dok je Unitedu do sada zabio dva gola, baš kao i Tottenhamu. Messi je protiv Arsenala jednom postigao čak četiri gola na utakmici (četvrtfinale 2010.), a protiv Cityja je ubilježio jedan hat-trick (2016/2017).

Što se tiče Uniteda, treba podsjetiti kako su dva Messijeva gola protiv njih postignuta finalima Lige prvaka. Argentinac je u finalu 2009. i 2011. pogodio protiv Uniteda, pomažući tako da se Alex Ferguson ne domogne novih trofeja u bogatoj trenerskoj riznici naslova. Međutim, u dva prethodna nastupa protiv Red Devilsa, u polufinalu 2007-08, Messi nije uspio postići gol.

Koliko god njegova bilanca s engleskim klubovima izgledala briljantno, valja podsjetiti da Messiju nije uvijek išlo kako je želio. Tako u prvih devet utakmica protiv engleskih klubova Messi ne samo da nije pogađao protivničku mrežu, nego nije imao niti jednu asistenciju. Ali, nakon toga mu se otvorilo...

Zanimljivo je da samo jedan nogometaš ima ubitačniji skor od Messija protiv klubova iz jedne države. Naime, Cristiano Ronaldo je protiv njemačkih klubova u 24 utakmice postigao čak 26 golova.

Statistika ne mora ništa značiti, ali može i značiti sve. Ole Gunnar Solskjaer zasigurno uoči sutrašnjeg meča dobro zna da je Messi u osam zadnjih utakmica protiv klubova iz Premier Leaguea postigao čak 12 golova. Jedini klub kojemu Messi nije pogodio mrežu u zadnjih 12 utakmica protiv Engleza bio je Tottenham.