Četveročlana obitelj sada treba preko 2.600 maraka mjesečno za život. Sve je skuplje. Najveći iznos ide za hranu, koja neumoljivo raste. Meso je sada za mnoge luksuz.

Najveći broj građana kupuje ga u razdoblju nakon isplate plaće ili mirovine.

“Narod kupuje koliko mu treba od 1. do 14. tada su plaće, mirovine… nakon 15. slabije kupuju…", kaže za N1 Muamer Tabaković.

Usporedio je i cijene.

"Junetina bez kosti bila je 12 KM, sada je 16,90 znači 5 KM je skuplje, mljeveno meso je bilo 9 KM, sada 14 KM”, rekao je Tabaković i dodao kako teletina koja je prije poskupljenja bila 12, sada iznosi 14 KM.

Lančano poskupljenje uslijedilo je nakon povećanja cijene goriva. Trenutno litar benzina iznosi 3,25. Nekada smo u automobil za 20 KM mogli natočiti 10 litara benzina.

Danas za taj isti iznos dobijemo samo 6 litara benzina. Zbog toga je i cijena prijevoza veća za 10 posto. Gase se kompanije.

“Na tržištu već vidimo nedostatak kompanija… koje su imale manji broj, sada ne rade… to se odražava na ponudu prevoza. Sve je teže naći radnike, imali smo povećanje plaća usljed odlaska radnika. Mi kao Udruženje ne možemo pratiti taj trend koji se nudi na području EU”, kazao je Saudin Pavrić iz Udruženja prevoznika u cestovnom prijevozu putnika.

Trend u kojem je sve skuplje najteže podnose umirovljenici. S mirovinom od 410 maraka samo oni znaju kako živjeti u vrijeme kada je ulje gotovo 6 maraka, a pileći file preko 10 KM.

“To su ljudi navikli na red, na disciplinu… naši umirovljenici sada kad prime mirovinu žure izmiriti račune, a potom u ljekarnu kupiti lijekove bez kojih ne mogu, i onda ovo treće što ostane je za goli život”, rekao je Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH.

Skuplje se hranimo, grijemo, vozimo. No, plaće su pak, većini radnika, ostale iste.