Međugorje, jedno od najpoznatijih svetišta, ovih dana postalo je utočište za izbjeglice iz ratom pogođene Ukrajine. Riječ je uglavnom o ženama i djeci koji su na poziv domaćih ugostitelja došli autobusima do Međugorja i smješteni su, zahvaljujući dobrim ljudima, u privatne pansione. Svakodnevno ih obilaze volonteri Crvenog krsta i UNHCR-a, a ponuđena im je i psihološka pomoć.

Olja Slavska nastavnica je u svojoj zemlji i sinoć je stigla u Međugorje iz ratom zahvaćene Ukrajine sa unukom i kćerkom nakon 30 sati putovanja. Iza sebe je ostavila mnogobrojnu obitelj za koju se sada brine, ali kaže kako se trudi da ne gleda i ne čita vijesti već da u Međugorju pokušava naći mir. Dalje od Međugorja, kaže nam u razgovoru, ne želi ići.

"Ideja svih obitelji je da se vrate u Ukrajinu što je prije moguće. Nitko ne želi da emigrira, nitko ne želi napustiti našu voljenu zemlju. Tamo su ostali naši muževi, sestre, braća sa svojim pbiteljima", priča Olja.
 

U pansionu sa Oljom boravi još 17 žena i 25 djece. Kaže da su srdačno dočekani i da im ništa ne nedostaje. Za to se brinu volonteri Crvenog križa i UNHCR-a, koji ih svakodnevno obilaze.

"Mogu reći da smo do sada uz podršku naših volontera osigurali testove na Covid-19 da se testiraju sve osobe da bi izbjegli rizike zaraze, a naravno nakon toga i određenu vrstu humanitarne pomoći", kaže Namik Hodžić, sekretar Crvenog križa Federacije BiH.

"Već u ovom tjednu nastojimo osloboditi jednu dvoranu gdje će biti rad sa najmlađima jer to su uglavnom mlada djeca maloljetnici kojima treba igra njima ćemo pružiti kao i njihovim majkama psiho socijalnu podršku", ističe Andrija Stojić, tajnik Crvenog krsta Čitluk.

Prema evidenciji Crvenog križa, u Međugorju se trenutno nalazi 113 izbjeglica, a nezvanično je taj broj i veći. Svi su suglasni da bi se u brigu o izbjeglicama trebala uključiti i država.

"Mi smo već izvijestili državna ministarstva i sve nadležne organe u BiH i da oni shodno svojim nadležnostima donesu adekvatne mjere", naglašava Namik Hodžić, piše BHRT.