Velika Britanija najavila da izlazi iz jedinstvenog tržišta Europske Unije.

Kako piše Independent, najprije je Phillip Hammond objavio ovu odluku u britanskom parlamentu uz izjavu kako Velika Britanija više ne može biti članica jedinstvenog tržišta.

Odluka je predstavljena u donjem domu parlamenta dan nakon govora Therese May u kojem je predstavljen plan vlade za Brexit.

Potvrdila i Theresa May

Dvadeset minuta nakon objave Phillipa Hammonda, odluku je u govoru o Brexitu potvrdila i Theresa May:

"Ostanak na jedinstvenom tržištu bi značio podvrgavanje pravilima i zakonima na koje ne možemo utjecati. To bi na svaki način bilo kao da iz Europske Unije nismo ni izašli."

May je najavila 12 točaka pregovora koje su ključne za izlazak iz EU, od kojih je prva izlazak iz jedinstvenog tržišta.

Theresa May je izjavila kako su Britanci glasali za bolju budućnost i tza promjenu. Odlučilii su izaći iz EU i prihvatiti svijet i izgraditi bolju budućnost za buduće generacije. Rekla je kako tu želju njena vlada mora ostvariti, prenosi Index.hr

Potvrdila je kako će posljednju odluku o Brexitu staviti pred parlament:


"Mogu potvrditi kako ćemo pred parlament staviti posljednji dogovor do kojega će doći između Europske Unije i Velike Britanije. O njemu će glasati oba doma parlamenta i potom će stupiti na snagu."

Promjena politike

Na pitanje zašto je u kampanji govorila da će za zemlju biti gore ako izađu iz jedinstvenog tržišta i zašto se predomislila odgovorila je:

"Ekonomski indikatori su pozitivniji nego što se očekivalo prije Brexita, po najnovijim podacima smo zemlja sa najbržim rastom gospodarstva. I dalje smo u Europi, samo napuštamo Europsku Uniju i gradimo globalnu Veliku Britaniju."

Dodala je kako će Velika Britanija vratiti kontrolu nad svojim granicama ali i kako će svi državljani EU biti dobrodošli.