Mnoga poduzeća u BiH trenutno rade u izvanrednim okolnostima i funkcioniraju po kriznim planovima. Jedno od njih je Elektroprivreda HZ HB Mostar, poduzeće od vitalnog značaja za širu društvenu zajednicu.

Stanovnicu su u strahu i bojazni da će doći i do prekida opskrbe električnom energijom. Uprava ovog poduzeća šalje dobre vijesti i poruke podrške svim potrošačima.
 
Električne energije neće nestajati, tolerirat će se i odgode plaćanja računa za one koji su ostali bez primanja. O svemu ovome, radu i organizaciji u izvanrednim okolnostima razgovarali smo s Marijom Buntić, voditeljicom Kriznog stožera EP HZ HB.

Kako se Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar nosi s novonastalom situacijom zbog pandemije i Krizni stožer na čijem ste čelu?

Već od početka veljače pratimo stanje u svijetu i vođeni time poduzeli smo pripremne preventivne radnje u smislu nabavke zaštitnih sredstava i izrade planova za funkcioniranje u krizi izazvanoj pojavom pandemije koronavirusa (COVID 19), na svim razinama poslovanja. Odmah nakon prvog slučaja zaraze koronavirusom u BiH, Uprava Društva donijela je odluku o formiranju Kriznog stožera, koji kontinuirano prati i distribuira preporuke i zapovjedi nadležnog Federalnog ministarstva zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo FBIH, te Kriznih stožera FBIH, županija i gradova i općina na cijelom prostoru djelovanja.

Kako je organiziran rad u poduzeću, koje ste mjere poduzeli?

Putem svih raspoloživih kanala interne komunikacije svaki zaposlenik upoznat je s preporukama i zapovijedima nadležnih, s obvezom provođenja istih. Izravni kontakti u poduzeću smanjeni su na najmanju moguću mjeru, a proces rada na cijelom području djelovanja odvija se po kriznom planu.

Što je s proizvodnjom i distribucijom?

Svi proizvodni i distributivni kapaciteti rade po planu u smjenama, a zaposlenici kojima priroda posla dozvoljava upućeni su na rad od kuće. U svim svojim objektima obavili smo izvanrednu dezinfekciju.

Skraćeno je i radno vrijeme poslovnica, kako se radi s građanima u ovim izvanrednim okolnostima?

Kao što smo već informirali potrošače rad naših poslovnica je skraćen i odvija se u vremenu od 8 do 13 sati gdje mogu platiti račune za utrošenu električnu energiju.

Ovim putem molim potrošače da prilikom dolaska u poslovnicu poštuju prostor socijalne udaljenosti i koriste zaštitna sredstva, te da svi kojima je to moguće koriste elektronske načine plaćanja putem mobilnog bankarstva.

Hoće li se tolerirati rok plaćanja računa, odnosno neće se isključivati struja onima koji nisu bili u mogućnosti platiti račun?

JP Elektroprivreda HZ HB će, u okviru zakonskih mogućnosti imati maksimalnu toleranciju u smislu roka plaćanja za sve naše potrošače koji su zbog pojave koronavirusa ostali bez posla, odnosno bez redovitih primanja. A u cilju zaštite naših zaposlenika i potrošače u ožujku nećemo raditi standardna očitanja brojila izlaskom na teren, nego ćemo za brojila gdje nemamo daljinska očitanja raditi akontacijske fakture referirajući se na isto razdoblje prošlih godina.

Može li biti problema u opskrbi električnom energijom, kako će se otklanjati eventualni kvarovi?

Želim još jednom informirati sve naše cijenjene potrošače da ćemo tijekom ovog kriznog razdoblja osigurati kontinuiranu i kvalitetnu isporuku električne energije na cijelom našem prostoru djelovanja, te da ćemo eventualne kvarove otklanjati u najbržem mogućem roku kako je to bilo i prije ove krize.

Ako se donesu drastičnije mjere, pogorša situacija, hoće li doći do zastoja u radu?

U kontaktu smo i sa zdravstvenim ustanovama na području našega djelovanja i na raspolaganju smo im u okviru naših mogućnost. S obzirom da smo poduzeće od vitalnog značaja za život ljudi, i primorani smo neprekidno raditi i donositi odluke, i za to naša Uprava i Krizni stožer svakodnevno radi i spremni smo i na drastičnije mjere rada i imamo mogućnost telefonskih sjednica, video- konferencija, tako da i u slučaju pogoršanja situacije zastoja u našem radu neće biti – kazala je Buntić.

Valentina Rupčić / Večernji List