Mađarska neće prepustiti Europskoj uniji niti jedan dio svog nacionalnog suvereniteta Europskoj uniji i nastavit će se boriti protiv europskog sustava kvota za prihvat migranata, kazao je u intervjuu za Reuters ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Kako su se u EU rasplamsale rasprave oko dublje i sveobuhvatnije integracije nakon što Velika Britanija izađe iz europskog bloka 2019., Szijarto smatra da prepuštanje više nacionalnih ovlasti Bruxellesu nije smjer kojim treba ići.

Ogledalo otpora

Njegove izjave su ogledalo otpora s kojim će zagovornici tješnje i dublje integracije Unije - posebice francuski predsjednik Emmanuel Macron - suočiti u jednoj od najbuntovnijih i nacionalno nastrojenih članica.

"Definitivno ne dijelim to stajalište (...) da manje suverenosti na razini država članica znači snažniju Europsku uniju. Mislim da bi time zašli u slijepu ulicu", istaknuo je Szijjarto.

Desna vlada premijera Viktora Orbana, koja trenutno predsjeda Višegradskom skupinom (V4) četiriju država srednje Europe, najglasnija je protivnica europske imigracijske politike i pokušaja da, kako to tumači mađarska vlada, Bruxelles smanji suverenost država članica.

Szijjarto ističe da postoji područje u kojem Mađarska promiče zajednički pristup, a radi se o obrani. Europska vojska, pojašnjava ministar, osnažila bi države članice u korist cijelog bloka.

"No politika oporezivanja, na primjer, bi trebala ostati u nadležnosti zemalja članica jer je to stvar konkurentnosti", dodaje Szijjarto.

Jedan od najnižih poreza na osobni dohodak

Mađarska ima jedan od najnižih poreza na osobni dohodak u iznosu od 15 posto, dok korporativni porez iznosi svega 9 posto.

Na pitanje da li bi Mađarska prihvatila zajedničkog ministra financija i proračun za EU, Szijjarto je odgovorio da "razumije da ako je to scenarij, tada bi to bio scenarij za eurozonu".

"Kako mi nismo članica eurozone, o tom pitanju će se odlučivati bez nas", kazao je Szijjarto. Mađarska za sada još nije odredila datum pristupanja eurozoni.

Šef mađarska diplomacije je u razgovoru odbacio mišljenje da Mađarska ili Poljska postaju sve izoliranije u Uniji, ili da se Češka i Slovačko polako odmiču od Višegradske skupine.

"Postoje pokušaji razbijanja skupine V4, ali oni će i dalje biti neuspješni. Svi smo jedni drugima zajamčili da se nastavljamo boriti i da nećemo odustati od našeg stajališta glede ilegalne imigracije", kazao je Szijjarto i podsjetio na prošlotjedni sastanak ministara vanjskih poslova V4 u Estoniji, kada su potvrdili odlučnost glede odbijanja sustava kvota.

"Vrlo opasna" politička odluka

Nakon što je prošli tjedan najviši europski sud presudio da države članice moraju preuzeti dio migranata, odbacivši tužbu Mađarske i Slovačke, njemačka kancelarka Angela Merkel je pozvala Mađarsku da brzo primijeni tu odluku.

Szijjarto, međutim, to naziva "vrlo opasnom" političkom odlukom.

"Ta odluka ne obvezuje Mađarsku da išta učini jer se ta odluka ne odnosi na to da li Mađarska od sutra pa nadalje mora primati migrante. Uvijek ćemo se boriti protiv prinudnih kvota i nikada nećemo skrivati naš stav da ilegalna imigracija predstavlja veliku prijetnju Europi. I to naše stajalište i dalje ostaje naše stajalište, bez obzira kakav pritisak da se na nas izvrši", poručio je mađarski ministar vanjskih poslova.