Robert Bobroczkyi ime je tinejdžera o kojem se posljednjih tjedana puno piše u SAD-u.

Kada je netko visok čak debelo preko dva metra, mora izgledati zastrašujuće. Slučaj je to i sa 17-godišnjim košarkašem Robertom Bobroczkyim koji je visok nevjerojatnih 231 cm i koji je prije nekoliko mjeseci stigao u američku saveznu državu Ohio gdje je pohađa srednju školu. No njegova pojava neke je natjerala da ga usporede s izvanzemaljcima.

Robert zbilja ima prilično čudnu anatomiju tijela. Njegove noge i ruke su izrazito tanke, malo se čudno kreće, ali to ga ne sprječava da bude uistinu dobar košarkaš. I to ne samo dobar u iskorištavanju svoje očite prednosti pred vršnjacima.
 

Bobroczkyi dolazi iz Rumunjske, točnije grada Arada gdje živi velika mađarska zajednica čiji je on pripadnik. Uspoređuju ga sa Gheorgheom Muresanom, legendarnim divom iz Rumunjske koji je zaigrao u NBA-u. No Robertove mogućnosti u igri neki su usporedili s Kristapsom Porzingisom, sjajnim latvijskim košarkašem visokim 10 centimetara manje, a koji unatoč visini ima fenomenalnu tehniku.

Naravno da je činjenica što, primjerice, ne mora ni skočiti da zakuca nešto što će oduševiti sve koje prate košarku, ali ovaj tinejdžer ima želju postati puno više u košarkaškom svijetu. Zato je i prošle godine stigao u SAD na školovanje.

Među brojim medijima koji su napravili priču o čudu u Genevi je i New York Times. Kažu da Robert ima nevjerojatan talent i tu ne mislimo na košarku. Navodno je naučio do neke mjere svirati klavir, i to sam prateći instrukcije na Youtubeu. Osim materinjih jezika, rumunjskog i mađarskog, Robert govori engleski, talijanski, španjolski, a mogao bi se sporazumjeti i na srpskom. U školi zna samo za petice, voli se šaliti, općenito je vrlo inteligentan.

Bobroczkyi je mogao zakucati već s 12 godina. Prije devetog rođendana već je bio prešao 182 centimetra visine. Danas je samo Britanac Paul Sturgess s 234 cm viši košarkaš od njega, ali ovaj 30-godišnjak nije ostvario neku veću karijeru.

Roditelji su pristali doći u SAD jer će tamo dobiti najbolju moguću medicinsku skrb. Robert polako povećava mišićnu masu, pazi na prehranu te prolazi brojne liječničke preglede. Stručnjaci u Clevelandu isključili su Marfanov sindrom, stanje koje bi moglo naštetiti njegovu srcu. Testovi ne ukazuju na neku bolest.

”Testiramo ga iz godine u godinu na sve što postoji. U Rimu, Sevilli, Budimpešti, Washingtonu. Svuda. I uvijek je sve bilo u redu”, kaže njegov otac, bivši košarkaš koji je dogurao do 217 cm visine.

Sigurno je to da Robert mora brzo natući velik broj kilograma. Njegovi dugi udovi moraju dobiti potporu u masi i zato je na režimu prehrane od čak 4500 kalorija dnevno. Pola kilograma mjesečno, to je cilj koji su mu zadali na Spire Institutu.

Robert Bobroczkyi ima san zaigrati s najboljima, možda zbog svog izgleda to sad izgleda kao dalek put, ali za ovog se dečka ništa ne čini nemogućim.