Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da se Europa neće moći braniti bez "prave europske vojske" i upozorio na porast nacionalizma.

"Nećemo zaštititi Europljane ako ne odlučimo imati pravu europsku vojsku", rekao je Macron u intervju za francuski radio Europe 1 tijekom proslave 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

Macron je dodao kako "suočeni s Rusijom na granicama, koja je pokazala da može biti prijeteća, moramo imati Europu koja sebe brani sama i ne ovisi o Sjedinjenim Američkim Državama".

"Treba se zaštititi od Kine, Rusije, pa čak i SAD-a"

Macron apelira da se "treba zaštititi od Kine, Rusije, pa čak i SAD-a", podsjećajući na odluku Washingtona da se povuče iz sporazuma o nuklearnom razoružanju iz 80-ih godina prošlog stoljeća.

Sigurno je kako će ove izjave francuskog predsjednika izazvati burne reakcije Bijele kuće.

Prvi čovjek Francuske upozorio je i na porast nacionalizma u Europi koji "igra na strah".

"Potrebna nam je snažnija Europa koja štiti", naveo je Macron nakon što je i ranije upozorio da situacija u Europi podsjeća na 1930-e.

Europska unija je prošle godine osnovala zajednički obrambeni fond s više milijardi eura namijenjenih razvoju europskih vojnih kapaciteta s ciljem neovisnosti Europe od SAD-a i NATO-a.