Luk je danas nezamjenjiv u liječenju prirodnim načinom. Pojedine osobe ga ne podnose, ali ako se pravilno pripremi i prilagodi osobi, i to se može izbjeći. Nadražujuće luk djeluje na sluznicu želuca i zato ga osobe s oštećenom sluznicom ne jedu sirov, a ljekovit je samo u sirovom stanju.

U pučkoj medicini luk se smatra čudesnim preventivnim sredstvom koje djeluje kod prehlade, gripe, leukemije, raka i još mnogih bolesti. Luk stimulira i regulira mnoge funkcije gotovo svih unutrašnjih organa, u sluznicama kojih pojačava cirkulaciju krvi, održava ravnotežu crijevne flore, a pospješuje i razmnožavanje bakterija vrenja, potiče rad žlijezda za izlučivanje i dr. Kao fitoncid, luk predstavlja izvrsnu hranu u borbi protiv zaraznih bolesti te djeluje kao antibiotik kod raznih upala prouzročenih stafilokokom, piše Večernji list.

Prirodni lijek za alergičare

Izvrstan je lijek za bolesti cirkulacije jer sprečava stvaranje tromba, a djeluje i na tegobe kao što su povišene masnoće u krvi, visoki tlak, angina pectoris, perikarditia, promjene na žilama do kojih dolazi starenjem te u preventivi protiv srčanog udara, ali i protiv nastanka raka debelog crijeva i bubrega itd.

Prirodni je lijek za alergičare kod raznih alergija. Luk je također vrlo djelotvoran u liječenju reumatskih tegoba, vodenih bolesti, bolesti mjehura, hemoroida, bolesti jetre, ascitesa te kod infekcija izazvanih bakterijama. Znanstvena istraživanja potvrđuju veliku ljekovitost luka kao antikancerogene namirnice, kao djelotvorne namirnice u liječenju osteoporoze i za smanjenje rizika od čak 20%. Radi bolje preglednosti ljekovitog djelovanja luka, opisat ćemo kako djeluje na pojedine bolesti ako se svakodnevno konzumira na određene načine.

Sirovi luk pomaže u liječenju: živaca, ako se redovito jede sirov kao salata, koja bar dva sata treba odstajati začinjena maslinovim uljem; menstrualnih tegoba (amenoreja), menstrualnih bolova, maternice; slabog vida; gihta, šećerne bolesti; arterioskleroze (ako je dio svakodnevne prehrane); hunjavice – ako razrežemo glavicu luka i udišemo lakohlapljive tvari iz luka, a može ga se i tijekom spavanja držati na noćnom ormariću do kreveta u kojem spavamo; kod grčeva djece ako piju gutljaje vode u kojoj je kratko vrijeme bila kriška svježe izrezanog luka; raznih čirića po tijelu;slabog teka; bljedoće; zatvora; bolova u prsima (ako se glavica luka pojede natašte s crnim ili kukuruznim kruhom); srčanih bolesti; angine pectoris, naročito kod vode oko srca (ako se gricka i do šest glavica svježeg luka na dan tako).

Luk djeluje blagotvorno kod krvožilnih bolesti – visoki tlak, arterioskleroza; kod krvnih bolesti – za čišćenje krvi, visokog kolesterola, triglicerida, bilirubina, tromboze itd.; kod opadanja i za rast kose (masiramo cijelo vlasište sirovim lukom više puta na dan).

Oblozi od luka

Oblozi od sirovog luka pomažu kod glavobolje, oteklina, zubobolje, bolova u ušima, prehlade, upale očiju – stavljaju se na bolna mjesta, kod visoke temperature – na tabane, kod srčanih smetnji – na listove nogu, kod krvarenja iz nosa – na vratne žile, ali i na ozebline, rane od ugriza divljih životinja.

Kod čireva se na bolno mjesto stavlja izribani luk s malo maslinova ulja i drži 1-2 sata, a za liječenje kurjih očiju glavicu luka treba prerezati napola, močiti u 1 dl vinskog ili jabučnog octa četiri sata, izvaditi luk i oblog priviti navečer prije spavanja na kurje oko i ostaviti preko noći. Postupak ponavljati više dana zaredom te onda izvaditi omekšani dio.