Bez luka i češnjaka bolje je uopće ne započeti kuhati, pogotovo ako ste u Dalmaciji, gdje se obje začinske biljke obilato koriste u brojnim tradicionalnim jelima, ugađajući nam odmalena okusne pupoljke tako da nam je hrana u kojoj ih nema jednostavno "bez šušta i gušta", piše Slobodna Dalmacija.

U duhu još jednog dobrog dalmatinskog običaja, uvjerenja da je manje više sve što se još može iskoristiti "šteta bacit" ndavno smo vam preporučili nekoliko načina na koji možete iskoristiti čak i ljuske luka, a sad je na redu češnjak, jer ne pruža nam samo lukovica češnjaka aromatične i nutritivne tvari, nego i njegova ljuska.

Prema nekim istraživanjima ljuska češnjaka također sadrži vitamine A i C, a bogata je i drugim korisnim tvarima poput antioksidansa i sastojaka s moćnim antimikrobnim pa čak i antikancerogenim svojstvima. No kako je koristiti u kuhinji?

Jedan od najjednostavnijih načina je da ljuske češnjaka (naravno, ovo se odnosi samo na onaj uzgojen bez pesticida) pomiješate s malo maslinovog ulja i soli pa ih ispečete u pećnici zagrijanoj na 220° stupnjeva dok ne postanu hrskave. Za to će vam trebati deseta kminuta, a ljuske nakon što se malo ohlade usitnite i pospremite u kutiju koja se može dobro zatvoriti. Koristite ih kao začin za juhe i salate, odnosno u bilo kojem jelu kojemu treba pojačivač okusa.

Drugi je način također vrlo jednostavan: od ljuski luka skuhajte temeljac pa ga koristite za pripremu drugih jela, a osobito je zgodna za kuhanje priloga poput krumpira, riže i tjestenine jer im daje nježan i nenametljiv okus po češnjaku pa tu namirnicu možete preskočiti u glavnom jelu.

Sve što trebate napraviti je staviti ljuske u lonac s malo vode i pustiti sve da zakuha te kuhati petnaestak minuta, nakon čega se sve procijedi, a ljuske se bace. Na ovaj način skuhan temeljac trebali biste potrošiti kroz četiri do pet dana, a možete ga i zamrznuti u kalupima za led.