Dobro ste pročitali: magazin Time piše da ljudi koji se potpuno suzdržavaju od alkohola mogu imati kraći život od onih koji dosljedno, ali umjereno piju.

Iznenađeni? Strogo kontrolirana studija koja je pratila pojedince u dobi između 55 i 65 godina, trajala je dvadeset godina i obuhvatila je i varijable u rasponu od socioekonomskog statusa do razine fizičke aktivnosti.

Predvodio ju je psiholog Charles Holahan sa Sveučilišta Texas u Austinu i ustanovio da je stopa smrtnosti najviša kod onih koji nikad nisu ni primirisali alkoholno piće, niža za teške pijance, a najniža za umjerene pilce, koji su uživali u jednom do tri pića dnevno.

Od 1824 sudionika studije, samo 41 posto umjerenih konzumenata umrlo je preuranjeno u usporedbi s nevjerojatnih 69 posto trezvenjaka.

Čak su i teški pijanci prošli bolje od onih koji su se suzdržavali, sa stopom smrtnosti od 60 posto.

Alkohol potiče društvenost

Unatoč povećanim rizicima za cirozu jetre i nekoliko vrsta raka, a da ne spominjemo ovisnost, nesreće i lošu prosudbu povezanu s teškim opijanjem, oni koji se ubijaju od alkohola uglavnom žive duže od onih koji neće ni taknuti čašicu.

Moguće objašnjenje za to je da alkohol može biti odličan za društvene veze, a jake društvene veze bitne su za održavanje mentalnog i tjelesnog zdravlja.

Studija je otkrila i da trezvenjaci pokazuju veće znakove depresije od njihovih mokrih kolega, a uz potencijalne zdravstvene i cirkulacijske prednosti umjerenog pijenja (posebno crnog vina), alkohol također povećava društvenost.

Iako je uvijek važno piti odgovorno, ovo istraživanje ipak zaslužuje da mu nazdravimo visoko podignutim čašama.

abcportal.info