Ljeto 2022. bilo je najtoplije u povijesti Europe. Kontinent je patio od velikih toplinskih valova i najgorih suša, objavio je satelit za praćanje Europske komisije.

Pet najtoplijih godina bilježi se od 2016. godine jer klimatske promjene izazivaju sve jače vrućine i suše tla, prenosi Science Alert.

Razorni požari

Intenzivne vrućine povećale su rizik od razornih i ponekad smrtonosnih šumskih požara. Služba za klimatske promjene Kopernik (C3S) javila je da su najviše temperature u Europi bile zabilježene za kolovoz i za ljeto u cjelini.

Podaci su pokazali da je kolovoz bio najtopliji na kontinentu od kada su rekordi počeli 1979. godine nadmašivši prethodni rekord postavljen u kolovozu 2021. godine za 0,4 stupnja.

Temperature od lipnja do srpnja ove godine bile su 1,34 stupnjeva više od povijesnog prosjeka 1991-2020, dok je temperatura u kolovozu bila 1,72 stupnjeva više od prosjeka. Stoga se ljeto u Europi stavlja u okvire temperaturnog raspona u kojem Pariški sporazum o klimatskim promjenama nastoji ograničiti globalno zagrijavanje.

Sporazum iz 2015. godine obvezuje zemlje da ograniče prosječne globalne temperature ispod 2 stupnja predindustrijskih razina na temperaturu od 1,5 stupanj. Iako se satelitski podaci odnose samo na nekoliko desetljeća unazad, glasnogovornica Službe za klimatske promjene rekla je za AFP da je servis uvjeren da je 2022. najtoplije ljeto u Europi još od 1880. godine, u ranoj fazi industrijskog doba.

Europu je ove godine zahvatio niz toplinskih valova s temperaturnim rekordima koji su rasli u mnogim zemljama, a živa je po prvi put dostigla 40 stupnjeva Celzijeva u Velikoj Britaniji.

Služba za praćenje atmosfere Kopernik (CAMS) priopćila je prošlog mjeseca da je 2022. godina već bila rekordna godina za šumske požare, sa skoro 660.000 hektara zapaljenih u Europi od siječnja.

Ljeto ekstrema

Požari u Francuskoj su zabilježili najveću razinu zagađenja ugljikom od šumskih požara od početka evidencije 2003. godine, navodi CAMS.

EU je prošlog mjeseca priopćila da je trenutna suša najgora u najmanje 500 godina. U najnovijem biltenu Globalnog opservatorija za sušu Europske komisije navodi se da je 47 posto kontinenta trenutno pokriveno upozorenjima na sušu, što znači da se tlo suši.

Intenzivan niz toplinskih valova diljem Europe zajedno s neobično sušnim uvjetima doveo je do ekstremnog ljeta s rekordima vezano za temperaturu, sušu i požare u mnogim dijelovima Europe koji utječu na društvo i prirodu na različite načine, rekao je znanstvenik C3S-a Freja Vamborg.

Podaci pokazuju da nismo imali samo rekordne temperature za kolovoz, već i za ljeto, s tim da je prethodni ljetni rekord bio star samo godinu dana, dodao je.

Na globalnoj razini, kolovoz 2022. bio je najtopliji kolovoz do sada. Prosječna temperatura bila je za 0,3 stupnjeva viša od prosjeka za 1991-2020.

(www.jabuka.tv)