Ulje od immortellea ili "biljke vječne mladosti" iz Hercegoine, kako zovu smilje, pravi je hit u inozemstvu, a Amerikanci izdvajaju na tisuće dolara da ga kupe za daljnju preradu ili vlastite potrebe, izvještava Dnevni list.

Smilje iz Hercegovine na otvorenom tržištu po litru košta na tisuće maraka, a priiča je to u kojoj će očito najmanje zaraditi proizvođači.

Minijaturne bočice od svega pet mililitara smilja prodaju se na otvorenom tržištu po cijeni od čak 74 dolara, a uz specifikaciju proizvoda američka ljekarna za njegu kože Angelina navodi da je ulje proizvod biljke ubrane u divljini u Hercegovini, premda je smilja u divljini sada i ponajmanje.

Izvjesno je,dakle, da se radi o plantažno uzgojenom smilju, biljci čije je ulje među aromatičnim biljkama najskuplje. Kada biste u ovoj ljekarni naručili 200 bočica po 5 mililitara, ili jedan litar ulja, to bi vas koštalo oko 15 tisuća dolara.

Najveća svjetska internet trgovina Amazon.com, smilje iz BiH nudi nešto jeftinije nego pomenuta drogerija, ali je i dalje vrlo skupo - preciznije po cijeni od 187 dolara za 30 mililitara. Ulje na Amazonu ocjenjuju sa pet zvjezdica. Neki kupci su ostavili i komentare.

"Miris je nevjerovatan, a boca je dobro upakirana. Već sam koristio ovo ulje u nizu kućnih pripravaka i božanstvenog je mirisa, a odgovara mojoj osjetljivoj koži". Drugi dodaje da će vrlo skoro ponovno naručiti ulje, a treći da mu pomaže kod "tvrdoglavih bradavica".

Otkupna cijena smilja u Hercegovini od tri marke je ove godine razočarala proizvođače. Prepolovila se u odnosu na lani, po svemu sudeći bezrazložno, zaključuje list.

Uz sve to bilo je problema s predajom smilja u otkupne stanice.

Stručnjaci tvrde da je hercegovačko smilje kalitetnije čak i od iz Provanse.

abcportal.info