Ako ste među onima koji su ovog proljeća odlučili uzgajati vlastite plodove, donosimo neke od osnovnih savjeta za stvaranje povrtnjaka čak i ako nemate vrt, odnosno ako ste odlučili na balkonu zasaditi neke od kultura. Postoji više desetaka vrsta jestivoga bilja koje možete uzgojiti na jako malome prostoru. Osim toga, oni mogu postati itekako dobra konkurencija klasičnim vrtovima. Iako se na prvi pogled čini da mali balkonski vrt ne može ispuniti očekivanja, on u sebi krije mnoge prednosti, piše Večernji list

Naime, biljke će u ovakvome vrtu rasti brže i obilnije u odnosu na biljke iz klasičnoga vrta. Razlog tomu leži u mnogim čimbenicima: pravovremenoj i pravilnoj prihrani i navodnjavanju, u nepostojanju nametnika kao što su ptice, voluharice ili puževi i sl. Upravo zbog toga na balkonu ne biste trebali imati problema s uzgojem salate, češnjaka, rotkvica, tikvica, bobičastoga voća, začinskoga bilja, mahunarki, tikvica, jagoda...

Najzahvalnije biljke za rast i razvoj u teglama svakako su rajčice, patlidžan i papričice. Biljke koje zasadite na balkonu mogu vam služiti i kao odlična dekoracija. Naime, kako biste maksimalno iskoristili prostor ispod biljaka, možete posaditi niske mahune oko ruba tegli. Nipošto na svoj balkon ne zaboravite uvrstiti salatu, koja može izgledati itekako dekorativno na ogradi, posebice ako se odlučite zasaditi sorte različitih boja. Prednost je salate i ta da sezonu uzgoja možete razvući cijele godine.

Za sličan uzgoj idealne su i tikvenjače koje rastu poprilično dobro gdje god ih posadite. Svakako nađite mjesta i za začine i cvijeće jer će, osim ukrasne funkcije, imati i zaštitnu, a ako imate mjesta, zasadite i bobičasto voće, ono jako dobro uspijeva na balkonima! Za sadnju, uz tegle, možete koristiti i košare, bačve, stare gume, limene posude i raznorazne kutije. No, za što god da se odlučite, imajte na umu da svaka posuda mora biti dovoljno čvrsta kako bi izdržala težinu zemlje, a kasnije, naravno, i samih plodova. Trebate znati da se zemlja u posudama suši mnogo brže nego zemlja u vrtu i upravo zato je važno često i obilato zalijevanje.

Isto tako, iznimno je bitna i drenaža, kako se voda ne bi predugo zadržavala oko korijena biljaka što može vrlo lako dovesti do truljenja. Osim toga, za uspješan povrtnjak na balkonu nužno je češće prihranjivanje od onoga u klasičnome vrtu.

Odabir supstrata trebao bi biti nešto kvalitetniji. Bitan je i zaklon koji trebate osigurati svojim biljkama jer i najmanji vjetar može smanjiti prinose za čak 30%. Ovo su samo neki od najvažnijih savjeta za stvaranje vlastitoga vrta na balkonu.

Iznimno je jednostavno i, slijedeći ih, više neće biti mjesta izlikama kako nemate kvalitetne i prirodne namirnice na svome jelovniku zato što ih ne možete uzgajati u svom vrtu.