Ako pijete lijekove protiv bolova ili neke druge tablete, možda ste zaboravili da postoje neke stvari uz koje ih nikad ne biste trebali piti.

Svi lijekovi dolaze s uputama koje bismo trebali pročitati. U njima je naveden najbolji način uzimanja lijeka, kao i savjet treba li se popiti na prazan želudac ili uz hranu. Općenito, u uputama stoji i da se lijek popije s vodom pa će većina to i učiniti, ali često ćemo posegnuti za prvom stvari koja nam se nađe pri ruci. No stručnjaci kažu da postoji pet pića s kojima treba izbjegavati uzimanje lijekova.

To je zato što ta pića mogu povećati vrijeme razgradnje lijeka, što bi moglo značiti da će se lijek početi otapati prije nego što ga tijelo uspije pravilno apsorbirati.

Studija objavljena u Saudi Pharmaceutical Journal promatrala je učinke uzimanja niza lijekova protiv bolova i tableta protiv alergija uz popularna pića. Zaključak je jasan: "Testirani napitci ne smiju se koristiti kao zamjena za vodu prilikom uzimanja lijekova."

Kava

Stručnjaci su uzeli dvije šalice kave. Jedna je bila zagrijana na 41 stupanj Celzijev, druga na 100.

Već je poznato da kava, i kofein u njoj, potencijalno mogu uzrokovati probleme s lijekovima. Ali nalazi ove studije sugeriraju da topli napitci, poput kave, mogu utjecati na vrijeme raspadanja. To znači da možda nećete dobiti pravu količinu lijeka koja vam je potrebna.

Sok od naranče

Studija je pokazala da sok od naranče može imati učinak na otpuštanje lijeka. Stoga je najbolje lijek popiti uz vodu, a dnevnu dozu vitamina C u obliku soka od naranče u neko drugo vrijeme.

Gazirana pića

Utvrđeno je da Coca-Cola utječe na vrijeme raspadanja većine testiranih lijekova. Jedini na koji nije utjecao bio je lijek za liječenje simptoma alergije, rekli su stručnjaci.

Energetska pića

Znanstvenici su otkrili da energetska pića ubrzavaju vrijeme razgradnje lijeka i njihov ulazak u sustav.

Mlaćenica

Iako ovo piće rijetki piju, sugerira se da mliječni proizvodi općenito, uključujući mlijeko, ne idu dobro uz lijekove.

Mlaćenica je također utjecala na apsorpciju i razgradnju lijekova.

"Pacijente treba savjetovati da izbjegavaju konzumiranje drugih pića osim vode s terapijom. Potrebno je povećati svijest ljudi o interakciji lijekova i pića", stoji u zaključku studije.