Nakon što je sudjelovala u liječenju na tisuće oboljelih od Covid-19, kirurg dr. Brittany Bankhead-Kendall iz Teksasa, izjavila je da rendgenski snimci pluća pušača ukazuju na oštećenja, dok su pluća pacijenata koji su se borili s koronavirusom na snimkama potpuno bijela.

Promjene koje se vide na snimkama ukazuju na intenzivne ožiljke i na to da se većina pacijenata bori s nedostatkom zraka. 

Dr. Bankhead-Kendall dodaje da se veliki broj zdravstvenih stručnjaka koncentrira na stope smrtnosti, a malo je onih koji se bave dugoročnim posljedicama koje Covid-19 ostavlja na oboljele.

„Svi su toliko zabrinuti zbog smrtnosti i to je strašno. Ali, ovo će biti veliki problem kod svih koji su bili pozitivni na korononavirus“, kaže ona.

Kirurg Bankhead-Kendall upozorava da je svaki pacijent sa simptomima koronavirusa kojeg je liječila imao promjene na plućima, pa čak i kod onih koji nisu imali simptome, oko 70 do 80 posto pacijenata imalo je promjene na plućima.

„Ima ljudi koji kažu: ‘Dobro sam, nemam nikakvih problema“, a kad im pogledate RTG grudnog koša, imaju jako lošu sliku pluća“, kaže liječnica koja je medijima pokazala tri rendgenske snimke: Jednu snimku zdravih pluća, jednu snimku pluća pušača i jednu snimku pacijenta koji je preležao Covid-19.
 „Ne znam tko to treba čuti, ali „post-covid“ pluća izgledaju gore od bilo koje vrste pušačkih pluća koja smo ikada vidjeli“, objavila je dr. Bankhead-Kendall na Twitteru početkom siječnja. 

„Ta pluća se dodatno urušavaju, a otežano disanje traje dugo nakon preležane bolesti“, dodaje ova liječnica.

RTG snimka zdravog pacijenta pokazuje veliku količinu crnog prostora, što znači da je osoba u stanju udisati veliku količinu zraka. S druge strane, RTG pušača pokazuje bijele crte i maglovite mrlje, što ukazuje na upalu i oštećenje zidova pluća. Rendgen pluća osobe koja je preležala Covid-19 potpuno je bijel, kao da se nad njih nadvio bijeli oblak.

Takve promjene obično ukazuju na to da su pluća puna tekućine, kao i bakterija. To također znači da pacijent nije u mogućnosti udahnuti dovoljnu količinu kisika, što bi bilo moguće da su pluća zdrava.

„Pluća ili su prepuna bijelih gustih mrlja, ili se cijela pluća pretvore u bijeli oblak. Ako sad i ne osjećate probleme, RTG snimka pokazuje da biste ih vremenom mogli imati“, kaže liječnica za CBS DFW. Neki su pacijenti, dodaje, završili s trajnim oštećenjima pluća ili ožiljcima, ali nije jasno vrijedi li to za sve pacijente.

Stručnjaci i dalje proučavaju učinke novog virusa na one koji su ga preležali. Već su istraživači identificirali ono što se naziva „produženim Covidom“, kada pacijenti i dalje osjećaju određene simptome virusa mjesecima nakon oporavka, poput jakog umora, glavobolje, dispneje i anosmije, između ostalog, prenosi Fox News.