Ponekad dječja znatiželja ili trenutak nepažnje vrlo lako mogu rezultirati posjetom Klinici za uho, grlo i nos.

Specijalisti ORL-a se u svom radnom vremenu nagledaju svega, a glavni protagonisti priča u većini slučajeva izlaze bez težih posljedica, piše Večernji list BiH. Kako nam je kazao doc. dr. sc. Miro Leventić, predstojnik Klinike za ORL i MFK SKB-a Mostar, relativno se često susreću s pacijentima koji imaju strano tijelo u aerodigestivnom odnosno dišnom i probavnom traktu.

– Strano tijelo aerodigestivnog trakta uvijek je potencijalno opasno za život takvog pacijenta. Najčešće to budu igračke ili sitni dijelovi tih igračaka, orašasti plodovi, metalni novac i različiti drugi sitni metalni predmeti, kao i osobito opasne takozvane dugme baterije -rekao nam je dr. Leventić dodavši kako se s tim problemom najčešće susreću kod djece do tri godine života.

Koliko to nije neuobičajeno za liječnike, govori u prilog i činjenica kako bude i do stotinjak intervencija godišnje.

– Svaka dežura u Klinici za ORL i MFK mogućnost je da ćemo se sresti s pacijentom koji proguta ili udahne strano tijelo koje se zaustavi u dišnom ili probavnom traktu – kazao je dr. Leventić dodavši kako, srećom, nije riječ o svakodnevnim slučajevima.

Kada je riječ o stranim tijelima u jednjaku, pogotovo kod male djece, to zahtijeva posebnu pozornost jer su njihovi jednjaci uski i nježni te bi sami pokušaj vađenja stranog tijela mogao rezultirati oštećenjem sluznica.

– Svaka sumnja na strano tijelo koje nije uvijek lako dijagnosticirati indikacija je za intervenciju koja se zove bronhoskopija ili ezofagoskopija koja u isto vrijeme zahtijeva opću anesteziju i operacijsku dvoranu, što je uvijek potencijalno opasan postupak – kazao je dr. Leventić dodavši kako se kod djece strano tijelo uvijek odstranjuje pod općom anestezijom.

Što se tiče dobi pacijenata, najmlađe je imalo manje od godinu dana, a većinom se radio o djeci između jedne i tri godine. Dr. Leventić nam je kazao kako je sve gore naviše navedeno opasno progutati, a posebno udahnuti, tj. da strano tijelo ide izravno u dišne putove.

– Tada je izravna prijetnja za život, a posebno opasno je progutati kemijski aktivno strano tijelo – “dugme baterija” – kazao je dr. Leventić. Male baterije mogu korozirati u organizmu te nagristi sluznicu. Roditelji moraju obratiti pozornost.

Znaci koji upućuju na postojanje stranog tijela su smetnje prilikom disanja, gutanja, prevelika količina sline u usnoj šupljini, uznemirenost, bol, preplašenost, bljedilo ili cijanoza, odnosno plave usne… –

Nažalost, svako nekoliko godina dogodi se letalni (smrtni) ishod u užoj ili široj okolici odnosno u svijetu, stoga upozoravamo roditelje i zakonodavstvo da stvore uvjete za što manju mogućnost gutanja stranog tijela, odnosno onemoguće djeci da im budu dostupni sitni potencijalno opasni predmeti i hrana u najranijoj dobi (do 3 godine) – kazao je dr. Leventić.

(www.jabuka.tv)