Kad se potrudite ispeći domaći kruh zaista je šteta dozvoliti da vam propadne. Naravno, pod uvjetom da vam potraje toliko dugo da stane propadati, jer domaći fini kruh obično se slisti za čas. Ipak, neke vrste kruha poprilično su zasitne pa vam ih je dovoljno pojesti tek feticu dvije i u tom se slučaju može dogoditi da ih jedete danima. Sve dok se ne presuše ili, još gore, uhvate plijesan.

Srećom, postoji mala caka koja kruhu može produljiti trajnost. Sve što trebate napraviti je ubaciti u tijesto i malo meda. Med ima hidroskopski učinak - veže vodenu paru iz zraka - zbog čega može pomoći  održati hranu u koju je dodan mekom i svježom. Pored toga, med ima antimikrobno djelovanje zahvaljujući čemu se hrana u kojoj je sadržan manje kvari jer med nije baš po guštu gljivicama i bakterijama koje uzrokuju truljenje i razvoj plijesni.

Ovo nije neka novitada i možda ste već primijetili da mnogi recepti za domaći kruh, osobito trenutno vrlo popularan recept za focacciju, uključuju med. Razlog nije samo u tome što je med zdraviji od šećera, koji se u kruh dodaje kako bi pomogao kvascu da bolje naraste nego u gore opisanim svojstvima meda da produlji trajnost i svježinu hrane.

Što se tiče omjera, većina recepata zahtijeva 2 do 4 žlice 800-950 grama brašna. Iskušajte ovaj trik, a kao dodatno osiguranje da će vam kruh dulje vremena ostati svjež i privlačan za jelo držite ga zamotanog u krpu i pospremite ga u hladnjak, piše Slobodna Dalmacija