Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) je, nakon što nije održana hitna sjednica tog doma zbog nedostatka kvoruma, izjavila novinarima da je ona došla na sjednicu i kao član Kolegija, kao zastupnik, dodajući da je poziv koji je poslan od predsjedavajućeg za sazivanje hitne sjednice u potpunosti u skladu s Poslovnikom.

''Što je to, kada gledamo u smislu i opravdanosti sjednice, ako nije sigurnosna situacija, nešto što bi trebalo biti na prvom mjestu da mi o tome raspravimo. Ne vidim ni jednog razloga da danas nisu bili svi odgovorni kao i mnogo puta, da dođu na ovu sjednicu pa da o ovom pitanju raspravljamo. Jer ovo je prvenstveno interes BiH'', smatra Krišto. Tako da, kazala je ona, posebno oni koji se zalažu za njenu sigurnost, za njenu stabilnost, za njen prosperitet, ''mislim da im je trebalo biti u interesu da danas dođu pa da kažemo, da raspravimo, da odgovorimo na ova pitanja''.

Mi smo se pripremili

Govoreći o materijalima za raspravu, Krišto napominje da su dobili, sukladno Poslovniku, ono što je potrebno da mogu raspravljati. Svaki zastupnik se, vjerojatno, na temelju takvih stvari i priprema. ''Što se tiče nas, mi smo se osobno danas pripremili za raspravu po ovoj temi, ali žao nam je što nije bilo sjednice'', navela je Krišto.

Upitana da prokomentira izjavu predsjedavajućeg Zastupničkog doma Mladena Bosića da ovo izgleda kao predizborna kampanja, Krišto je odgovorila da 'sve ovo skupa što se događa naravno da je dio predizborne kampanje'.

''Pa sva događanja u parlamentu su dio takvog jednog scenarija. Pogledajte izjave, pogledajte kad se sve događa, sve je to populizam, demagogija. Sve je to nešto što šteti interesima BiH, njenih naroda i njenih građana'', smatra Krišto. Po njenim riječima, ne traže se rješenja, ''traži se negativna klima, negativna retorika, sve ono što nije dobro''. ''Mi ne želimo nikako biti dio toga, govorim prvenstveno o HDZ-u BiH. Želimo to raditi na način kako to zaslužuju ovi narodi i ovi građani, temeljem programa, našeg cilja, budućnosti i prosperiteta'', kazala je Krišto.

Bakirove izjave su opasne

Upitana smatra li izjave Bakira Izetbegovića opasnim i ratno-huškačkim, odgovorila je da sve izjave koje je čula u posljednje vrijeme su „itekako opasne i one nisu dobre za BiH“.

''Ne može neko polagati pravo, ovdje kazati 'to je moja BiH'. Ovdje postoji zakon i ovdje se treba poštovati sustav, treba biti pravna država... Recimo slušala sam jučer izjave mog kolege Šefika Džaferovića da nije opravdano ni sazivanje sjednice. Znači, po kolegi Džaferoviću, sve što on ne misli tako, nije opravdano i nema utemeljenja. Znači 'poslovnik to sam ja, zakon to sam ja, ustav to sam ja, država to sam ja''', kazala je Krišto. Ona je napomenula da je neke zastupnike vidjela po hodniku, ali se nisu pojavili na sjednici.

''Vjerojatno su ispoštovali zahtjev, ili kolege ili bošnjakih stranaka, kako kažu da sve bošnjačke stranke nisu došle, uključujući i 'devedesteku' koja je vjerojatno ili prihvatila, ne znam iz kojih razloga nisu ni oni došli'', kazala je Krišto. Hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je zakazana sa samo jednom točkom dnevnog reda „Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH“, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Loša poruka građanima

Predsjednik Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Staša Košarac kazao je danas novinarima u Sarajevu da je nedolazak poslanika na sjednicu loša poruka bh. građanima.  

''Sadržaj učestalih ratno prizivajućih izjava trebao je raspravljati parlament, ali i Predsjedništvo BiH'', kazao je Košarac, dodajući da su, ostali koji se na sjednici nisu pojavili, poslali poruku da nisu za institucionalni dijalog te da oni koji se najviše zalažu za opstojnost bh. institucija, ruše ih. Izjave Izetbegovića je nazvao "zapaljivim, štetnim i opasnim za BiH, ali i cijelu regiju", navodeći da ovo nije predizborna kampanja SNSD-a nego žele, tvrdi, spriječiti "opasne" izjave Izetbegovića pitajući i zašto se niko ne oglašava o ovom pitanju poput predstavnika međunarodne zajednice.

Košarac je uz napomenu da član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić (Partija demokratskog progresa - PDP) nije došao na sjednicu, zatražio odgovor zašto se to dogodilo. Predsjednik Kluba SNSD-a pred novinarima je iznio i zaključke koje bi predložio ovaj klub Domu na usvajanje, kojima bi Dom osudio izjave Izetbegovića koje se "mogu smatrati prijetnjom miru i stabilnosti".

Suzdržite se od izjava

Zatražili bi da se sve političke stranke suzdrže od ovakvih izjava te će od ministarstava obrane i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zahtijevati da u roku od 30 dana dostave podatke o proizvodnji naoružanja u Federaciji BiH te prodanom broju naoružanja.

Također, SNSD bi tražio od Kolegija oba doma PSBiH da se uspostavi nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) "kako ta agencija ne bila u službi politike, stranke ili lidera", a pozvali bi i Vijeće za implementaciju mira (PIC) i Ured za visokog predstavnika (OHR) da osude izjave Izetbegovića.

Ove zaključke, najavio je Košarac, SNSD će predložiti na usvajanje na nekoj od narednoj sjednica Doma. Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS) je, na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, za danas sazvao hitnu sjednicu tog doma sa samo jednom točkom dnevnog reda "Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u tvornicama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH".

No, za održavanje ove sjednice nije bilo kvoruma, iako su SNSD-ovci u obrazloženju naveli da postoje opravdani razlozi za sazivanje hitne sjednice i da su sadržani u "zapaljivim i ratnohuškatorskim izjavama Izetbegovića".