Premda sunce ima pozitivan učinak na naš organizam (izvor je vitamina D), neka djeca pate od fotodermatoze - alergični su na sunce. Manifestira se crvenilom i crvenim točkicama koje svrbe. Posebno treba biti oprezan kod djece koja boluju od atopijskog dermatitisa. Alergijske reakcije može izazvati sunce i tijekom uzimanja nekih antibiotika. Dodatan je problem kad su djeca alergična i na kreme za sunce bez kojih se nikako ne smije izlagati zračenjima.

- Dječje kreme i mlijeka za zaštitu od sunca trebaju biti sa zaštitnim faktorom 50 te posebno namijenjena djeci. Za atopičare postoje proizvodi namijenjeni takvoj koži koji se kupuju u ljekarnama. No i kod njih treba biti oprezan i prvo ih isprobati na malom dijelu kože - objašnjava dr. med. spec. pedijatar Giovana Armano.

Najčešće su ljeti prisutni osipi koji nastaju zbog vrućine, znojenja, neadekvatnih krema, predebele odjeće... Svi se, kaže dr. Armano, tretiraju jednako.

- Treba što više boraviti na otvorenom, ali u hladu. Klimatizirani prostori nisu preporučljivi. Djeca trebaju što više biti razodjevena da se koža zrači, a odjeća treba biti prozračna, pamučna i svježe oprana. Trebaju i što je više moguće biti bez pelena - savjetuje dr. Armano. Važno je i isprati kožu slatkom vodom nakon kupanja u moru.

Pedijatrica Armano naglasila je da se preko dana ne stavljaju kreme protiv alergijskih osipa, a osobito ne kortikosteroidne kreme. Alergijske reakcije najčešće prolaze bez komplikacija. Sunce izbjegavajte između 10 i 17 sati.