Stoje dva pripadnika naroda Maja i urezuju znakove u kameni kalendar. U jednom trenutku dolaze do kraja kamena. - Uh, došli smo do kraja - kaže prvi čovjek. - Da, zbog toga će se jednoga dana neki ljudi gadno uspaničiti - odgovori mu prijatelj.

Ovaj vic na temu smaka svijeta 21. 12. 2012. godine, u režiji drevne civilizacije Maja, samo je jedna od niza šala i karikatura koje posljednjih mjeseci kruže internetom. No, što kažu znanstvenici na proročanstvo Maja, koje je neke uspaničilo, a druge, kao autoricu ovoga teksta, silno zabavilo?

U želji da odgovori na pitanja koja muče laike, poznati austrijski astrofizičar prof. Arnold Hanslmeier napisao je knjigu “Svemirske katastrofe: znanstveni odgovor na pitanje o mogućem kraju smaka svijeta” koja je nedavno, u izdanju Školske knjige, objavljena na hrvatskom jeziku.

Svemirske katastrofe

- Na pisanje ove popularno-znanstvene knjige potaknulo me to što se završetak kalendara Maja povezuje s mnogim čudnim i djelomično ridikuloznim proročanstvima o mogućim katastrofama koje će se dogoditi 21. prosinca 2012. godine. Kao astrofizičar želio sam pokazati da su svemirske katastrofe moguće i već su se događale u prošlosti. No, sigurno je da se 21. prosinca 2012. godine neće dogoditi ništa posebno. Izgledi da budemo pogođeni ili čak ubijeni u svemirskoj katastrofi, uistinu su vrlo mali - rekao je Arnold Hanslmeier, voditelj Instituta za fiziku, profesor na Sveučilištu u Grazu te član Austrijske akademije znanosti.

Također, Hanslmeier (53) vrlo je produktivan znanstvenik: objavio je više od 400 znanstvenih radova te osam knjiga, među kojima i neka popularno-znanstvena djela.

U knjizi “Svemirske katastrofe” Hanslmeier se, među ostalim, bavi i Majama i njihovom kulturom. Maje su narod koji je živio na području koje obuhvaća dijelove današnjih država Meksiko, prije svega poluotok Yucatan, te Guatemalu, Belize i Honduras.

Civilizacija Maja uglavnom je propala do dolaska konkvistadora početkom 16. stoljeća, a danas u Srednjoj Americi živi oko šest milijuna potomaka Maja, koje nazivaju Indigenas. O razlozima propasti te drevne civilizacije još se vode rasprave. NASA-ine satelitske snimke ukazuju na to da se priroda nemilosrdno iskorištavala, pri čemu su veliki plodni dijelovi bili isušeni. No, nedavno objavljena studija u uglednom časopisu Science ukazuje na to da je civilizacija Maja propala zbog klimatskih promjena.

Astronomski proračuni

U kulturi Maja postojalo je mnogo gradova-državica, slično kao u antičkoj Grčkoj. Maje su imale neku vrstu hijeroglifnog pisma, ali je samo pet posto pučanstva bilo pismeno. Dešifriranjem njihova pisma arheolozi su spoznali da Maje nisu bile izrazito miroljubiva civilizacija, kako se to dugo smatralo, nego su pojedine državice stalno vodile ratove. Pritom su se prinosile ljudske žrtve, a pobijeđenim su se neprijateljima odrubljivale glave.

Drevni majanski astronomi bili su zaokupljeni promatranjem zvijezda i izradom kalendara. U majanskom kalendaru razlikuju se tri različita sustava računanja: kalendar Tzolkin za obredne svrhe, kalendar Haab za građanske svrhe i tzv. dugo brojanje koje se tada rabilo za astronomske proračune.

Odakle potječe pretkazanje da će svijet skončati krajem ove godine, upitala sam Hanslmeiera.

- Uglavnom se to tvrdi zbog završetka majanskog kalendara. No, to zapravo nije svršetak nego samo kraj jednog perioda. U određenim podacima pojavljuje se 21. prosinca 2012. godine, ali nigdje nije nađeno da to znači smak svijeta - rekao je Hanslmeier. (jutarnji.hr)