Web preglednici su oduvijek "omiljena meta" onih koji se žele dokopati vaših privatnih podataka, ovog puta otkriven je ozbiljan propust u Mozilla Firefoxu.

Vijest o tome objavljena je na službenom Mozilla sigurnosnom blogu, gdje se detaljno opisuje o kakvom se točno propustu radi, koje su platforme najugroženije i sugerira se, naravno, promptna nadogradnja ovog popularnog web preglednika. Konkretno, Mozilla Firefox ima "rupe" u svojem integriranom PDF pregledniku i JavaScritpu, a iste omogućuju "hakerima" da se domognu datoteka koje sadrže povjerljive i privatne podatke, koje iskorištavanjem propusta mogu postaviti na - poslužitelj koji se nalazi u Ukrajini. Ne treba posebno napominjati kako se vaše korisničko ime (ili imena) i pripadajuće zaporke sigurno neće koristiti u plemenite svrhe...

Korisnici koji rade na Appleovim Mac računalima nisu ugroženi, "bug" je otkriven na Windows i Linux operativnim sustavima, a kompromitirane mogu biti datoteke koje inače koriste, uvjetno rečeno, napredniji korisnici. Tako se primjerice na Windowsima kroz propust u Firefoxu "skeniraju", između ostalih, FTP konfiguracijske datoteke i druge datoteke koje sadrže pristupne podatke za razne račune i servise. Što se tiče Linuxa, otprilike je ista stvar, "cilj" su također konfiguracijske datoteke i direktorije s korisničkim podacima. Iz Mozille napominju kako svi korisnici mogu izbjeći probleme ako nadograde svoj Firefox na verziju 39.0.3, dok korisnici Enterprise verzije moraju preuzeti inačicu 38.1.1.