Korijen čička je dio zdrave ishrane od davnina. Hren, luk, mrkva, đumbir samo su primjeri, ali u posljednje vrijeme, prednosti korijena čička čine ga vrijednim dodatkom ovoj listi.

Korijen čička je odličan za zdravlje

Bogat je izvor vlakana i ima visok sadržaj vode. Prepuna je hranljivih materija, vitamina i minerala, koji daju ove nevjerojatne prednosti. Ima visok nivo folata, kalcija, omega-3 masnih kiselina i grube hrane, što ga čini neophodnim dodatkom ishrani. Sadrži polifenole koji imaju antioksidativna, antiinflamatorna, antikancerogena svojstva. On nudi niz drugih važnih zdravstvenih prednosti.

Čisti krv

Korijen čička sadrži antioksidanse i flavonoide poput kvercetina koji „traže“ toksične ione i mikrobe u krvi i eliminira ih. Tako čiste krv od raznih nečistoća i sprječavaju pojavu infekcija.

Možete skuhati manju šalicu čaja s prahom korijena čička. Također možete pokušati da žvačete sirovi (očišćeni) korijen čička s malo morske soli.

Bori se protiv raka

Studija iz 2011. objašnjava aktivnost ekstrakta korijena čička protiv određenih vrsta karcinoma – posebno onih jetre i pankreasa. Anti-inflamatorna i antikancerogena svojstva ovog korijena posljedica su prisustva derivata kafeoilkvinske kiseline. Oni direktno djeluju na ćelije raka koje se razmnožavaju i sprječava nastanaka metastaza. Uključite korijen čička ili njegov ekstrakt na bilo koji način u ishranu kako biste smanjili rizik od raka, kao i pomoć u liječenju u početnim fazama.

Jača imunitet

Zbog prisustva derivata kofeoilhinske kiseline, korijen čička ima hepatoprotektivno djelovanje, odnosno štiti jetru i njene ćelije. Također, u slučaju uvećane slezene, što ukazuje na narušen imunitet ova biljka može da pomogne. Budući da korijen čička čisti krv koju filtrira slezena, on indirektno čisti i štiti ovaj organ.

Možete napraviti mješavinu korijena čička kuhanog s drugim biljem kao što je korijen sladića u vodi i konzumirati u malim.

Pomaže u slučaju policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika osjetile su mnoge žene. Pošto se korijen čička bori protiv slobodnih radikala i drugih oksidanata prisutnih u krvi djelujući na jetru i slezenu, također regulira lučenje estrogena i progesterona, te ih dovodi u ravnotežu.

Možete konzumirati mješavinu ili čaj ili jesti sirovi korijen u malim dozama za ublažavanje menstrualnih grčeva i u slučaju neredovnih menstruacija.

Kome se ne preporučuje korijen čička?

Osobe koje su alergične na kamilicu, maslačak ili zelenu salatu.
Nije preporučljiv za djecu
Ne treba da ga uzimaju trudnice jer može da izazove kontrakcije materice
On je snažan diuretik tako da ga ne treba uzimati u slučaju dijareje, povraćanja i temperature.