Komorač je ukusno mediteransko povrće i začin koji okusom blago podsjeća na sladić, što se nekima baš i ne sviđa jer okus vuče na neki biljni liker ili sirup za kašalj.

Nutritivni profil

No, voljeli ga ili ne, ne može se poreći da je prava zimska riznica nutrijenata te da bi sasvim sigurno trebao češće biti na našem stolu, prenosi Živim.hr.

Nutritivni profil komorača će vas impresionirati, naročito ako ste pobornik zdrave prehrane i razmišljate o tome što unosite u svoj organizam: uz vlakna, kalij, mangan, kalcij, željezo i magnezij, sadrži i fosfor, bakar te priličnu količinu vitamina C.

Osim toga, sadrži i brojne fitokemikalije od kojih su najznačajniji fenolni spojevi antioksidativnih, antimikrobnih i protuupalnih svojstava. Od fenola u komoraču su najzastupljeniji kvercetin, kempferol i rutin, a njihovi su učinci na zdravlje neprocjenjivi.

Ljekovito djelovanje

U svakom slučaju, kuhanjem i pečenjem mu se ublažava okus pa nema razloga da ga ne isprobate ove zime ako dosad već niste. Vrhunac sezone komorača je upravo tijekom zime pa do ranog proljeća tako da imate vremena isprobati ga svježeg u salatama (za koje se koriste i korijen i listovi) ili pirjanog u kombinaciji s drugim povrćem.

Često se koristi i kao začin, ali i za pripremanje ukusnih i zdravih čajeva.

Od značaja je ljekovito djelovanje komponenti ovog začina protiv bakterija i virusa te u olakšavanju probavnih i reumatskih tegoba.

Pomaže kod alergija te kod kognitivnih poremećaja poput gubitka pamćenja i Alzheimerove bolesti. Smanjuje razinu masnoća u krvi. Prisutnost komorača u prehrani ima pozitivan učinak na zdravlje muškaraca i žena. Regulira menstrualni ciklus, ublažava tegobe u menopauzi i jača libido.