Broj Hrvata u Republici Srpskoj iz dana u dan sve je manji, a da je to tako, poka­zuje alarmantan podatak da su u 2016. godini u manjem bh. entitetu hrvatske obitelji dobile samo 20 beba! Kazao je to u izjavi, za Dnevni avaz Admir Čav­ka, zastupnik Domovine u NSRS.

Banjolučki biskup Fra­njo Komarica u izjavi za Avaz kaže da taj problem godinama postoji, ali da svi o tome šute. On upozorava da u polovici zemlje nema pripadnika jednoga naroda.

Ja ne očekujem da uopće bude više rođenih be­ba od toga broja. I plakao bih i smijao se i čudio… Nitko to ne uočava, ne govori, ne elaborira. Nitko! Nema ovdje Hrvata. Cijeli jedan narod nedostaje, koliko to puta tre­ba reći da netko čuje?, pita Komarica.

Kako kaže, treba pitati predstavnike vlasti, i srpske i hrvatske, te visokoga predstav­nika u BiH gdje je pola naroda.

Gdje je ovdje pravna država, zašto su protjerani ljudi i ne mogu se vratiti, pita on. Navodi da je prošle ned­jelje u Banjolučkoj bisku­piji održan sastanak o ovoj problematici.

Imali smo sastanak s jednim stranim parlamentarcem koji je došao da se zanima za ovaj pro­blem te je saslušao naše jade i muke. Hrvatski narod je ovdje prekrižen, a ovo sa­da to i pokazuje, govori Ko­marica.

On je, inače, u ranijim svojim izjavama upozora­vao na to da je prije posljed­njega rata na području Banjo­lučke biskupije bilo oko 125.000 katolika, a da ih je na kraju 2016. godine bilo svega oko 30.000.

Nema djece jer nema ni starih ljudi. Ako je nas, Hrvata, sada pola od onoga broja koliko nas je dočekalo kraj rata, što on­da mi ovdje u RS slavi­mo? Smrt, očito, za­ključuje Komarica.