Mnogi ljudi ujutro ne mogu jesti i to je čest problem današnjice. Ipak, postoje i oni koji se ujutro bude i osjećaju veliku glad. Ako ste jedna od tih osoba, vjerojatno ste se zapitali št0 bi ovo moglo značiti?

Ako se budite gladni, to ne mora automatski značiti da nešto nije uredu s vašom ishranom ili zdravljem. Naravno, ako preskočite večeru, moguće je da ćete ujutro biti posebno proždrljivi.

Ako ste jeli puno slatkiša, ugljikohidrata, masne hrane ili se niste dovoljno naspavali i ovo je potencijalni uzrok vašeg velikog jutarnjeg apetita. Naravno, moguće je da se s vremena na vrijeme prirodno probudimo gladni iako smo večerali obrok bogat proteinima i vlaknima, piše Body.ba.

Niste dovoljno jeli noć prije

Vaše tijelo tijekom noći koristi energiju vašeg posljednjeg obroka kako bi se oporavilo, popravilo i obnovilo. Ako ste pojeli zasitnu, kalorijski adekvatnu i hranjivo gustu večeru, hrana više neće biti prisutna u želucu ili gornjim dijelovima crijeva nakon noći. Dakle, nedostatak pritiska u tim organima govori vašem tijelu da ste spremni za još hrane.

Zašto se budite gladni?

Pretjerana jutarnja glad je normalna, međutim, ako se uvijek budite s ekstremnom glađu, vjerojatno biste trebali osigurati da vaše tijelo ne bude lišeno energije i ključnih hranjivih sastojaka. Ako imate i simptome poput čestog mokrenja i anksioznosti, možda je vrijeme da posjetite doktora.

Moguće je da imate velik apetit ujutro zbog različitih razloga, poput nehotičnog unosa manje kalorija dan prije ili nekoliko dana prije, ili odlaska u krevet ranije nego što je uobičajeno. To bi mogla biti i posljedica drugačije dnevne razine tjelesne aktivnosti ili oporavka oštećenja mišića. Pojačana glad se također može javljati nakon važnog maratona ili takmičenja. Drugi razlozi mogu uključivati velik stres ili prilagođavanje promjenama u okruženju, poput putovanja negdje gdje je drugačija klima.

Je li ovo loše?

Ako ujutro kada ustanete ne osjećate glad, moguće je da ste navikli da ujutro preskačete doručak ili jedete vrlo malo ranije tijekom dana. Moguće je i da se kasnije tokom dana prejedate hranom s malo hranjivih sastojaka. Ipak, jedenje doručka i grickanje zdrave hrane ranije tijekom dana će smanjiti rizik od prejedanja navečer. To će vam omogućiti kvalitetniji san, kao i konzistentniju razinu energije tijekom dana.

Pokušajte svako jutro pojesti voće ili jogurt kako bi se vaše tijelo polako navikavalo da jedete ujutro. Ovo će vremenom promijeniti vaš unos kalorija tijekom dana, kao i razina gladi tijekom sljedećeg jutra.