Meso je odličan izvor visokokvalitetnih proteina i drugih važnih hranljivih materija kao što su željezo i cink.

Treba imati na umu da različite metode pripremanja utiču na kvalitetu ove namirnice i nije isto ako meso kuhamo, “bacimo” na roštilj ili pržimo.

Često imamo dilemu kako da spremimo meso, a da ono ne izgubi svoju nutritivnu moć. Da ga dinstamo s povrćem, kuhamo ili pržimo u dubokom ulju? Pitanje je na mjestu, kažu nutricionisti i ističu da izbor metode pripremanja može minimizirati gubitak hranljivih materija.

Koji je najzdraviji način pripremanja mesa

Sa zdravstvenog stanovišta, najbolje tehnike za pripremanje mesa su sporo kuhanje i kuhanje pod pritiskom. Savjet dijetetičara je, da kad god smo u prilici, kuhamo meso ili pripremimo u ekspres loncu. Također, ako već ne može da odolimo, na primjer, pohanim šniclama, ne bi bilo loše da višak masnoće otklonimo ubrusom.

Kada kuhamo meso, ono treba da bude skroz u vodi u poklopljenom sudu. Vrijeme kuhanja zavisi od same namirnice, odnosno starosti, debljine komada i vrste životinje. Preporuka je da se kuha, ne na najjačoj temperaturi, već umjerenoj.

Pečeno meso je solidna opcija, izbjegavati ono prženo u ulju

Peče se piletina, puretina i riba, ali ne i crveno meso. Prilikom pripreme, temperatura bi trebalo da bude od 180 do 220 stupnjeva, a vrijeme pečenja zavisi od vrste i komada mesa. Svakako da bi vremenski raspon trebao da bude od 45 minuta pa preko sat vremena. Ova tehnika jeste zdravija varijanta i rezultira minimalnim nutritivnim gubicima. Ipak, pečeno meso može teže da “padne” na stomak, pa tu treba biti malo oprezniji.

Neke od najpopularnijih i po mnogima najukusnijih metoda, kao što je roštilj i duboko prženje, zabrinjavaju zbog visokog nivoa toksičnih nusproizvoda, piše Heltline.

Stavljanje mesa na rešetke ispod kojih je žar daje ovoj namirnici nevjerojatan ukus. Roštilj meso je veoma popularno na našim podnebljima, ali nije najzdravije. Ovaj način spremanja mesa dovodi do stvaranja potencijalno toksičnih jedinjenja – policikličnih aromatičnih ugljikovodika povezanih s nekoliko tipova raka, uključujući rak dojke i pankreasa.

Iako je veoma popularan, najnezdraviji vid spremanja je onaj u dubokom ulju. Hrskava tekstura, neodoljiv ukus nas mame, ali trebalo bi uvijek odoljeti prženom mesu. Pokazalo se da prženje u dubokom ulju dovodi do povećanja nivoa toksičnih nusproizvoda, a nezdrava biljna ulja koja se koriste za prženje također povećavaju i kalorije. Također, ova metoda kuhanja je povezan s povećanim rizikom od raka i srčanih oboljenja, te bi trebalo da zaboravimo na njega, prenosi Agrosavjet.