Kinezi bi u petak trebali predstaviti plan za Aluminij, objavio je mostarski Dnevni list navodeći kako za sada nitko ne zna točno kakve planove s ugašenom tvornicom ima taj konzorcij, koji je javnosti predstavljen kao ozbiljan i veliki globalni igrač na tržištu.

Dnevni list piše kako već nekoliko dana u Mostaru boravi kineski dio ‘kinesko-izraelskog’ konzorcija koji radi dubinsku analizu stanja u Aluminiju kako bi se donijela odluka o eventualnom investiranju u posrnulu kompaniju.

Iako bi prema neslužbenim informacijama Kinezi već u petak Upravi Aluminija mogli predstaviti svoj biznis plan u kojem bi se trebalo precizirati njihovo viđenje budućeg Aluminija, to ne znači konačan pristanak na ulazak u oživljavanje tvornice.

I nakon toga, ostat će otvorena pitanja što s nagomilanim dugovima i kako doći do dogovora o novoj cijeni struje.

Podsjećamo, federalna Vlada, odnosno ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je prošlog tjedna kako je Vladi dostavljeni plan za ponovno pokretanje proizvodnje u Aluminiju neprofesionalan i štur. Rekao je kako Uprava Aluminija ima rok od 30 dana za dostavi novi prijedlog.

Inače, radnici Aluminija, i oni koji su pristali na otpremnine i napuštanje radnih mjesta i oni koji su ostali i pristali na niže plaće, našli su se u problemima zbog bankovnih blokada računa.

S druge strane, oni koji su ostali nadati se pokretanju proizvodnje su u neizvjesnosti jer ako se ne nađe investitor, nakon dva mjeseca za koliko su im osigurana primanja, dobit će otkaz, a Aluminij će, kako je revizija prvotno predlagala, otići u stečaj.