Kina će razmotriti uvođenje strožih pravila za istraživanja koja uključuju ljudske gene i zametke, što je prvi potez u tom smjeru otkad je kineski znanstvenik izazvao kontroverzu prošle godine objavom da je "stvorio" genetski modificiran bebe, prve u povijesti.

He Jiankui, izvanredni profesor na Južnom sveučilištu znanosti i tehnologije u Shenzhenu, suočen je s osudama globalne znanstvene zajednice nakon što je rekao da je koristio tehnologiju poznatu kao CRISPR/cAS9 za izmjene na genima zametaka blizanki rođenih u studenome.

Kineske vlasti pokrenule su istragu njegova rada i kazale su da su zaustavile vrstu istraživanja koju je provodio, javlja Hina.

Po nacrtu zakona poslanom u subotu Nacionalnom narodnom kongresu, kineskom parlamentu, pravila za provođenje medicinskih pokusa i istraživanja na ljudima bit će postrožena, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua.

Tako će administrativne vlasti i odbori za etiku morati odobriti sva buduća istraživanja, javlja Hina.

He, koji se obrazovao na prestižnome američkom Stanfordu, rekao je na konferenciji prošle godine da je gene embrija modificirao na način da postanu otporni na zarazu HIV-om.

Kazao je da je "eliminirao gen pod nazivom CCR5 kako bi djevojčice postale otporne na HIV ako s tim virusom ikada dođu u kontakt". Objasnio je da je i da je 'operativni zahvat' na oplođenim jajašcima izveo koristeći CRISPR/cAS9 sustav za prepravljanje genoma koji omogućuje obavljanje zahvata na genomu živih bića dosad neviđenom i preciznošću i lakoćom.

Kineske vlasti i institucije, kao i stotine međunarodnih znanstvenika, osudili su ga i rekli su da je bilo kakvo modificiranje gena na ljudskim zamecima u reproduktivne svrhe u suprotnosti sa zakonom i medicinskom etikom u Kini.