U jesenskom dobu kesten sve je sve češća hrana i slastica. Sezona padanja lišća donosi nam plod koji je zdrav i visokovrijedan.

Kao i drugi orašasti plodovi i kesten sadrži masti, ali u puno manjoj količini. Ne deblja i sadrži vitamine koji će odlično djelovati na organizam.

Razumna količina kestena na dan, kako biste mogli dobiti sva njegova pozitivna svojstva je 85 grama, piše Net.hr.

Hranjiva svojstva

Kesten sadrži samo gram masti i manje od 70 kalorija na 30 grama. Sadrži i vitamin C što ga čini posebnim orašastim plodom. Dnevna doza od 85 grama kestena sadrži čak 45% dnevnih potreba organizma za vitaminom C.

Plod kestena bogat je folatima što je inače karakteristika zelenog lisnatog povrća. U njemu ćete osim vitamina C pronaći i vitamine B1, B2 i B6 te folnu kiselinu. Ona je zaslužna za formiranje crvenih krvnih stanica i za sintezu DNK. Ovo je hrana dobra za trudnice jer sprječava pojavu anomalija kod fetusa.

Jedući kestene u organizam ćete unijeti i:

- vlakna
- magnezij
- bakar
- mangan
- kalcij
- željezo
- cink
- kalij

Unosom kestena vlakna će pomoći da se smanji razina kolesterola. Od kestena se mogu raditi i brašna i pirei jer je, kao i lješnjak i badem, bez glutena. S druge strane, ima veći postotak škroba radi čega je sličniji krumpiru i kukuruzu.

Kesten kao lijek

Ovaj plod možete jesti kuhan, pečen, kao pire ili pripremljen u čaju. U bilo kojem obliku, osjetiti ćete njegov zanimljiv okus i dobiti sve nutritivne vrijednosti.

Čaj od kestena

Kesteni su poznati po tome da pomažu kod probavnih i bubrežnih tegoba. Čaj od kestena pomaže kod simptoma astme i bronhitisa.

Divlji kesten za vene

Bitno je znati razlikovati divlji od domaćeg kestena jer divlji nije za jelo. Bez obzira na to se od njega mogu raditi razne tinkure i kreme jer je i on ljekovit. Divlji kesten kao lijek koristi se kod problema s proširenim venama i popucalim kapilarama, kod hemeroida, bolne menstruacije i kod povećanja prostate.

Kesten čuva srce

U kestenu se nalazi visoka razina mono-nezasićenih masti kao što su oleinska i palmitinska. One štite kardiovaskularni sistem i pomoći će, uz vlakna u kestenu, da se snizi razina kolesterola.

Izbacuje vodu iz organizma

Kesten ima svojstvo da izbacuje vodu iz organizma pa time pomaže kod bubrežnih i želučanih tegoba. Pomoći će pri cirkulaciji i protoku hrane kroz crijeva kao i vode.

Djeluje protuupalno

Radi svojih protuupalnih svojstava idealna je namirnica za ljude koji pate od artritisa i reume.

(www.jabuka.tv)