Kasne večere i generalno teški obroci u noćnim satima mogu ugroziti kardiovaskularni sustav žena, ukazuje novo istraživanje.

Istraživači s Univerziteta Kolumbija u New Yorku otkrili su da su žene, koje su kasno unosile više kalorija, imale veći rizik od srčanih bolesti. Jedan kardiolog koji je predvodio istraživanje nije bio iznenađen rezultatima.

Način na koji metabolizam, cirkadijalni ritam, ciklus kortizola i inzulina djeluju ne podržava teške obroke u kasnim večernjim satima. Ne samo da naše tijelo nije sposobno za varenje u kasnim satima već smo i manje pokretni noću pa se kalorije koje jedemo ne troše kao energija, kažu istraživači.

Najnovija studija je obuhvatila 112 žena, prosječno starih 33 godine, čije je zdravlje srca ocijenjeno na početku studije, a zatim i godinu kasnije. Žene su na početku studije bilježile što su jele jedan tjedan, a također su vodile evidenciju što su jele sedam dana 12 mjeseci kasnije.

Većina žena jela je nakon 18 sati i one koje su kasno tijekom večeri jele veći nivo dnevnih kalorija obično su imale lošije zdravlje srca, tvrdi tim.

Zapravo, sa svakim porastom unosa kalorija nakon 18 sati zdravlje srca se u skladu s tim pogoršavalo.

Točnije, žene koje su unosile više dnevnih kalorija tijekom večeri imale su veću vjerojatnoću da dobiju povišen krvni pritisak, viši indeks tjelesne mase i lošiju dugoročnu kontrolu šećera u krvi.

Slični nalazi bili su sa svakim porastom dnevnih kalorija od jedan posto nakon obroka poslije 20 sati, pokazalo je istraživanje.

Do sada su se životni pristupi za sprečavanje srčanih bolesti fokusirali na ono što i koliko jedemo, a ne na ono kada jedemo. Dobra vijest vezana za ovu studiju je da odgađanje kasne večere i jednostavno promjena ponašanja u ishrani mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.