Da bismo izgradili zdravo društvo i stabilnu državu, čovjek se treba obnoviti u moralnim i duhovnim vrijednostima. Poručio je ovo u božićnom intervjuu za „Dnevni avaz“ nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić.

Izvor snage

Veliki je praznik Božić, jedan od najsvetijih, blagdan mira, sreće, blagostanja. Kako ćete Vi provesti ovaj Božić? Koje su Vaše želje, a što biste poručili građanima?

- Hvala za vaše pitanje, ali bit ću slobodan, nadam se da mi nećete zamjeriti, malo ću ga ispraviti. Za nas Božić nije praznik, nego blagdan - blagi dan. Čovjek vjere se tog dana pokušava uživjeti u ono što slavimo, a to je da je Bog u Isusu Kristu uzeo naše ljudsko tijelo i po Mariji se rodio, kako bi nam bio blizu. Taj doživljaj Božje blizine uzrok je blagdanske radosti. To nas nuka da se i mi kao ljudi zbližimo u dobroti i ljubavi. Zato Božić doživljavamo kao slavlje Božje ljubavi, izvor mira i radosti.

Prošle godine ste izjavili kako svako vrijeme ima svoje breme. Ovaj Božić dočekujemo u drugačijim okolnostima nego inače. Je li ovo sada to naše breme? Hoće li i koliko pandemija koronavirusa utjecati na ovaj radosni blagdan?

- I u ovoj pandemiji doživljavamo da je Bog s nama. Ako čovjek s Bogom hodi, onda ima izvor snage i nade boriti se sa svagdašnjicom, pa tako i s koronavirusom. Živeći Božju prisutnost, čovjek ima sigurno uporište u svom hodu.

Vjernici se za Badnju večer pričešćuju u katedralama. S obzirom na pandemiju, kako vjernici ove godine mogu ispuniti ovaj običaj?

- Dali smo upute svećenicima kako se pripraviti za Božić. Također smo pozvali sve na poštivanje odredbi stožera kako bi spriječili širenje zaraze. Što se tiče same svete pričesti, mi nemamo s time problema jer se pričest dijeli na ruku i svatko se sam onda pričesti. Nema opasnosti od prenošenja zaraze. Sve što bi bilo vezano uz širenje zaraze odredili smo da se izostavi, kao što je rukovanje prigodom pružanja znaka mira, itd.

Sretna budućnost

Gdje je naša država BiH sada, a gdje ide? Zajedničkom životu teži većina, hoćemo li se uspjeti izboriti za to, a ne za život “jedni pored drugih”?

- Da bismo izgradili zdravo društvo i stabilnu državu, čovjek se treba obnoviti u moralnim i duhovnim vrijednostima. Moramo izgraditi duh solidarnosti i poštenja te se svi složno zauzeti, osobito domaći i strani političari, oko općeg dobra svakog čovjeka i poštivanja jednakosti pred zakonom. Ovakvo bolesno javno mnijenje ne može graditi sretnu budućnost. Moramo znati vrednovati čovjeka od njegovog začeća do prirodne smrti. Valja izgraditi kulturu dijaloga i uvažavanja naše stvarnosti i različitosti.

Ne možemo živjeti u strahu

Nažalost, nedavno ste bili zaraženi koronavirusom, a na svu sreću, oporavili ste se brzo. Je li to promijenilo Vaš pogled na ovu pošast koja je pogodila čitav svijet?

- Nije promijenilo, jer sam i prije zaraze znao da je to vrlo teška bolest. Ali čovjek ne može živjeti u strahu, nego u odgovornosti i svjesno čuvajući svoje i tuđe zdravlje. Hvala Bogu da sam, zahvaljujući vrlom medicinskom osoblju Opće bolnice, uspio svladati koronavirus, ali sada se oporavljam od posljedica.