Kako spriječiti kokoši da kljucaju jaja – Kokoši kljucaju jaja iz nekoliko razloga, a to može biti izazvano različitim čimbenicima.

Evo nekoliko mogućih uzroka i načina kako to možete spriječiti:

Nedostatak kalcija: Nedostatak kalcija može dovesti do slabljenja ljuske jaja, što potiče kokoške da kljucaju jaja kako bi dobile potrebne minerale. Osigurajte da kokoške imaju pristup dovoljnoj količini kalcija, obično putem dodataka poput ljuski od jaja, ljuskastog kreča ili posebne hrane koja sadrži kalcij.

Stres: Kokoške mogu ključati jaja kao odgovor na stresne situacije. Pobrinite se da im pružate mirno okruženje, dovoljno prostora, i minimalne promjene u njihovoj okolini. Održavanje redovnog rasporeda hranjenja i čišćenja također može pomoći u smanjenju stresa.

Nedostatak gnijezda: Kokoške traže sigurno i udobno gnijezdo za polaganje jaja. Osigurajte im dovoljno mjesta u gnijezdu, idealno postavljajući ih na tamnom i mirnom mjestu.

Zdravstveni problemi: Ako kokoške imaju zdravstvene probleme, to može uzrokovati kljucanje jaja. Pobrinite se da ih redovno pregledate i da su podvrgnute veterinarskom nadzoru kako bi se identificirali eventualni problemi i liječili.

Zabava i dosada: Ako je kokoškama dosadno, mogu početi kljucati jaja iz dosade. Osigurajte im dovoljno zanimacije ili društva drugih kokoši kako biste smanjili dosadu.

Uzimanje u obzir ovih čimbenika i pružanje odgovarajuće brige i uvjeta može pomoći u smanjenju ili sprječavanju kljucanja jaja kod kokoški. Ako problem i dalje postoji, preporučuje se konzultacija s veterinarom kako bi se utvrdio specifičan uzrok i pružilo odgovarajuće liječenje, piše Agrosavjet.