Natrij je esencijalni nutrijent, ako ga se konzumira prekomjerno povećava se rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i preuranjene smrti, navodi se u izvješću WHO. Dokazi također povezuju visok unos natrija s povećanim izgledima za razvoj raka želuca, pretilosti, osteoporoze i bolesti bubrega.

Kako možete smanjiti dnevni unos natrija?

Provedba pravila o smanjenju unosa soli mogla bi spasiti oko 7 milijuna života do 2030. godine, stoji u izvješću. Svake godine oko 1,89 milijuna ljudi umre zbog unosa soli, javlja CBS News.

Birajte zapakiranu hranu - prilikom kupnje usporedite nutritivne oznake i odaberite proizvod s najmanjom količinom natrija po porciji. Preporučuje se i odabir konzerviranog povrća s oznakom "bez dodane soli" i zamrznutog povrća bez dodanih slanih umaka. Za svježu i smrznutu perad, stručnjaci predlažu da provjerite je li joj dodana natrijeva otopina, piše Metroportal.

Koristite alternativne arome - kako biste zamijenili ili smanjili količinu soli koju koristite pri kuhanju, možete koristiti aromatične alternative kao što su češnjak, sok citrusa, začini bez soli i razno bilje.

Oprezno sa začinima - "Na primjer, sojin umak, preljevi za salatu u bocama, razni umaci, kečap, salse u teglicama, kapari, senf, kiseli krastavci i masline mogu imati nevjerojatno visok udio natrija. Potražite verziju sa smanjenim ili nižim udjelom natrija.

Preskočite sol u restoranima - kada jedete vani, tražite da se u vaš obrok ne dodaje sol ili zamijenite slane priloge povrćem ili voćem bez dodane soli.

Uključite hranu bogatu kalijem - kalij se savjetuje jer pomaže u suzbijanju učinaka natrija i može vam pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Namirnice bogate kalijem su slatki i obični krumpir, zelje, grah, nemasni jogurt, naranče, banane, dinje i rajčice.