Plodovi šipka su od davnina poznati kao izuzetno ljekoviti. Cijenjeni su zbog sadržaja vitamina C i A, minerala i drugih tvari. Mogu se koristiti za pripremu pekmeza, džemova, marmelada, želea, sirupa, likera, čajeva, ulja.

Kako bi zaštitili organizam od nepovoljnih vanjskih utjecaja, bit će potrebna konzumacija samo nekoliko žlica pekmeza tijekom dana, piše Agroklub.

Ljekovitost pekmeza

Pekmez je odličan kod sprečavanja dječjih dijareja. Upotrebljava se za poboljšanje imuniteta, kardiovaskularnog i provanog sustava, jača krvne žile, snižava loš kolesterol, poboljšava cirkulaciju krvi. Pored toga obnavlja aktivnosti žučne vrećice i uklanja zrna pijeska, pomaže kod hipovitaminoze, omogućava bolju resorpciju kalcija, koji pomaže bržem oporavku kod prijeloma kostiju. Osim samo od šipka možete ga pripremati s raznim dodacima kao što su med, orasi, bademi.

Berba i priprema

Plodove treba brati kada su potpuno zreli s biljaka koje rastu daleko od prometnica, na čistim lokacijama. Najbolje ih je ostaviti u papirnatoj vrećici ili kartonskoj kutiji sljedećih osam do deset dana. Za to vrijeme će dodatno dozrijeti i omekšati. Isti ulogu ima i berba poslije prvog mraza. Ovakav dobro zreo šipak će se kuhati kraći vremenski period.

Operete ih i očistite od peteljki i čašičnih listića. Jedan dio domaćica će ubrani šipak odmah očistiti, oprati i prosušiti i tek onda ostaviti u papirne vrećice da omekšaju. To rade zato što je na čvrstim plodovima lakše odstraniti peteljke i čašične listiće.

Za 6 kg šipka bit će vam potrebno 4 kg šećera.

Proces kuhanja

Stavi se u posudu i prelije vodom da prekrije sav šipak. Zatim se kuha sljedećih 30 do 40 minuta dok ne omekša. Nakon toga ga sameljemo na stroju za mljevenje mesa. Manje količine se mogu izgnječiti rukama i kuhati 10 do 15 minuta nakon što sadržaj posude proključa.

Mljevenu masu protisneete kroz cjedilo s većim otvorima, a zatim se procijedi dva puta kroz sitno cjedilo da se dobije gust, tekući sirup. Kako bi bile sigurne da u tom sirupu nema sitnih dlačica iz plodova, mnoge domaćice za završno cijeđene upotrebljavaju guste zavjese, gazu, pamučnu krpu ili ženske najlon dokoljenke.

Tijekom kuhanja potrebno ga je stalno miješati, jer bi zagorio. Kada se količina tekućine smanji za 1/3 ili na pola, dodaje se šećer. Nastavlja se kuhanje i miješanje. Skuhan je kada se na površini pojave bijeli mjehurići. Što se duže kuha, bit će gušći. Kada ste dobili željenu gustoću s površine uklanjamo svijetlu pjenu.

Sipa se u staklene tegle koje se zatvore metalnim poklopcima i okrenu naopačke. Ostavite ih do sutra, a zatim ih smjestite na police u ostavi okrenute s poklopcem na gornjoj strani.

Šipak

Šipak je grmolika biljka koja doseže visinu do 3 m. U proljeće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvjetovi, a iz njih se stvaraju plodovi koji dostižu maksimum svoje veličine u kolovozu i tada počinju polako crvenjeti, kako bi u potpunosti dozreli u listopadu ili studenom. Plodovi šipka su slatki i izuzetno osvježavajući.

Plod ima oblik jabuke, tamno crvene je boje s tvrđom i glatkom ljuskom. Meso ima okus sličan borovnici, malo trpkiji zbog prisustva tanina. Sastavljeno je od sitnih mekih i sočnih zrna. Jedu se samo zreli plodovi, tako, što se kašikom izbuši kora i iz sredine se vade zrna. Plod šipka sadrži od 76 - 78 % vode, 1,2 – 1,5 % bjelančevina, 8 - 21 % šećera, 0,3 – 0,9 % organskih kiselina, 70 mg/kg vitamina C i drugih vrijednih sastojaka.