Čišćenje pećnice može biti jednostavno uz učinkovite, jednostavne metode kao što je korištenje sode bikarbone, prirodnih otopina kao što su ocat i limun ili vrećica za čišćenje pećnice.

Prljava, zapečena pećnica često je rezultat nemara. Održavanje pećnice nije važno samo zbog higijene, već i zbog životnog vijeka uređaja.

Dobra vijest je što postoje neke jednostavne i brze metode uz koje ćete očistiti pećnicu u nekoliko minuta pa možda nećete ni odgađati predugo dok se prljavština previše ne skupi.

Čišćenje sodom bikarbonom

Jedan od najučinkovitijih i ekološki prihvatljivih načina za čišćenje pećnice je soda bikarbona.

Za početak pomiješajte pola šalice sode bikarbone s dovoljno vode da dobijete pastu za mazanje.

Uklonite rešetke i premažite unutrašnjost pećnice pastom, a više je nanesite na područja s više prljavštine. Ostavite da odstoji preko noći ili najmanje 12 sati.

Zatim obrišite pećnicu vlažnom krpom, uklanjajući ostatke sode bikarbone te temeljito isperite. Soda bikarbona čini čuda u razgradnji masnoće i zagorenih čestica hrane.

Metode čišćenja bez kemikalija

Za one koji preferiraju metode bez kemikalija, ocat i limun izvrsna su alternativa.

Napunite bočicu s raspršivačem otopinom jednake količine vode i alkoholnog octa. Nakon uklanjanja rešetki pećnice temeljito poprskajte unutrašnjost, ostavite da odstoji sat vremena, a zatim obrišite.

Umjesto toga, možete prerezati nekoliko limuna na pola, iscijediti sok u posudu za pečenje, dodati polovice limuna i napuniti posudu vodom. Stavite u pećnicu i pecite na niskoj temperaturi 30 minuta. Para će razgraditi masnoću i olakšati čišćenje.

Čišćenje bez ribanja, ali s kemikalijama

Za najteže slučajeve pokušajte koristiti amonijak. Za čišćenje amonijakom malo zagrijte pećnicu, zatim je isključite i stavite lonac s kipućom vodom na donju rešetku i posudu s amonijakom na gornju rešetku. Zatvorite pećnicu i ostavite preko noći. Sljedeći dan prljavština će se lako obrisati.

Međutim, u ovom slučaju budite posebno oprezni jer amonijak može naškoditi zdravlju. Može izazvati iritaciju kože i očiju te nadražiti dišni sustav ako se udahne. Zato je poželjno nositi rukavice i masku pri čišćenju.

Savjeti za redovito održavanje

Preventivno održavanje će značajno smanjiti potrebu za dubinskim čišćenjem. Ako svaki put nakon upotrebe prebrišete pećnicu, održat će je čistom. Redovito čišćenje rešetki pećnice i ručki vrata također pomaže u održavanju čistoće.

Čišćenje dodatnih dijelova pećnice: Staklena vrata i gumbi

Osim unutrašnjosti pećnice, drugi dijelovi poput staklenih vrata i upravljačkih gumba također zahtijevaju čišćenje.

Za staklena vrata napravite mješavinu sode bikarbone i vode da dobijete gustu pastu. Nanesite ovu pastu izravno na staklo i ostavite da odstoji oko 30 minuta. To će pomoći u razgradnji zapečene prljavštine. Zatim mekom spužvom ili krpom nježno izribajte staklo kružnim pokretima prije nego što ga obrišete vlažnom krpom. Za sjaj bez tragova prebrišite otopinom jednake količčine vode i octa.

Što se tiče upravljačkih gumba, važno je da tekućina ne uđe u električne komponente. Zato koristite blago navlaženu krpu s blagim deterdžentom i nježno ih prebrišite. Redovito čišćenje ovih dijelova ne samo da održava izgled pećnice, već osigurava i dugovječnost, piše Cookist.