Imati kadulju u svom vrtu pravi je blagoslov.

Njezin latinski naziv je Salvia Offcinalis, a smatra se da potječe od riječi "salver", što znači spasiti se ili pak salus - zdravlje, blagostanje, spas. Njezina ljekovita svojstva poznata su iz antike, a izreka liječnika Medicinskog fakulteta u Salernu bila je: cur moriatur homo, cui salvia crescit in horto? ili "kako može umrijeti čovjek u čijem vrtu raste kadulja'".

Kaduljom se kadi

Smatra se svetom biljkom koja svezana u snopiće služi za energetsko čišćenje, kađenje, a od tuda joj i slavensko ime.

Na našim prostorima čak postoji običaj pušenja sušene kadulje, no nije potrebno ići toliko daleko da bismo se "posvetili".

Riječ je o vrlo zdravoj biljci koja između ostalih tvari sadrži vitamine B skupine, vitamin C i A te kalcij, magnezij, željezo, bakar i cink.

Ima protuupalno djelovanje za što je zaslužna ursolična kiselina pa je čest dodatak zubnim pastama i vodicama za ispiranje ustiju.

Tri načina kako iskoristiti kadulju

Može se koristiti na puno načina, a mi vam donosimo tri.

Sirup od kadulje

Sirup od kadulje pravim već dugi niz godina i njime su svi oduševljeni. Pravim ga po receptu za sirup od mente, no kako sam u jednom trenutku imala više kadulje nego mente, preoblikovala sam ga. Osim kadulje i mente, ubacim i matičnjak, malo ružmarina, pelina, čak i lavande, a poslužit će i kopriva, bosiljak.

Potrebno vam je:

150 grama svježe kadulje
2 litre vode
1,5 kg šećera
15 grama limunske kiseline
1-2 limuna

Kadulju (i drugo ljekovito bilje ako koristite) očistite od suhog lišća, operite pod mlazom hladne vode te nasjeckajte na manje dijelove. Šećer uspite u vodu, miješajte da se rastopi i pustite da proključa. Ugasite vatru i ostavite vodu "da odahne". Prelijte narezano bilje, obavezno poklopite i ostavite da se ohladi.

Nakon toga izvadite lišće, dobro ga iscijedite rukama te dodajte limunsku kiselinu i sok od limuna. Dobro promiješajte da se sve rastopi i sjedini. Tada sirup procijedite kroz sitnu cjediljku ili duplu gazu te nalijte u boce. Dobro zatvorite i držite na hladnom i tamnom mjestu. Garantirano se može držati najmanje godinu dana, a ako se bojite da će se pokvariti, možete ga dodatno pasterizirati u pećnici.

Liker od kadulje

Liker od kadulje pije se kao aperitiv ili digestiv. Ima zanimljiv, aromatičan okus. Osim listova, ovdje se dodaje i cvijet.

Potrebno vam je:

dobra šaka listova i cvjetića kadulje
175 ml šećera
230 ml vode
700 ml rakije, najbolje loze

Listove i cvjetove stavite u bocu ili staklenu teglu i sipajte rakiju. Zatvorite i ostavite na toplom mjestu osam dana. Deveti dan procijedite u drugu čistu bocu. Na laganoj vatri otopite šećer u vodi te zagrijte do vrenja. Ugasite vatru, ohladite sirup i dodajte ga u rakiju. Zatvorite bocu i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Sušena kadulja

Sušena kadulja je najjednostavniji način kako ju sačuvati i preko zime, a onda ju koristiti kao čaj za ispiranje kod upale grla, zubnog mesa, afti.

No, svakako biste ju trebali imati kao začin u, pazite ovo - pripremi mesa, ribe, variva, preljeva za povrće, juha, umaka, pita, kiflica, prhkih keksića (slatkih i slanih), kisele i slatke zimnice, koktela.

Možete osušiti grančice tako da ih zavežete u svežanj i objesite na suho i prozračno mjesto.

Listiće je najbolje sušiti na mreži, kako bi kroz njih strujao zrak, no poslužit će ako ih raširite na suhoj krpi, papirnatom ubrusu ili papiru za pečenje. Često ju preokrećite kako bi se ravnomjerno osušila. Nakon toga ju spremite u teglice i držite na hladnom i prozračnom mjestu.

Grančice možete objesiti na zid, dovratnik ili kuhinjski element pa će vam uvijek biti pri ruci, a izgledat će atraktivno.

agroklub.com