Što bi se dogodilo da SAD napadne Sjevernu Koreju?

"Sjeverna Koreja lansirala je još jedan balistički projektil. Sjedinjene Države su dovoljno govorile o Sjevernoj Koreji. Nemamo daljnjih komentara."

Portal Vice prenio je ovu izjavu američkog državnog tajnika Rexa Tillersona koju je dao nakon nedavnog sjevernokorejskog lansiranja projektila srednjeg dometa, a koja je pokazala velike napetosti između Sjeverne Koreje i SAD-a. Pitanje što će biti s najočitijom svjetskom nuklearnom krizom veliki je upitnik nad sastankom američkog predsjednika Donalda Trumpa s kineskim kolegom Xi Jinpingom ovog tjedna, ali i jedan od najvećih američkih vanjskopolitičkih izazova. Sjeverna Koreja i SAD nikad nisu bile u prijateljskim odnosima, ali sada više nego ikada blizu su otvorenom ratu.

"Sat otkucava, sve opcije su otvorene"

U veljači je Trump rekao da Sjeverna Koreja neće razviti nuklearnu bombu koja bi mogla pogoditi SAD, ali kako to planira spriječiti, kao i obično, ostavio je javnosti da nagađa. U posljednjem intervjuu za Financial Times, Trump je rekao da će "riješiti" pitanje Sjeverne Koreje i bez kineske suradnje. Prošli tjedan njegov državni tajnik Tillerson je izjavio kako je posljednjih 20 godina politika prema Sjevernoj Koreji bila promašaj.

"Sad otkucava i sve opcije su otvorene", službeno se oglasila Bijela kuća, prenosi CNN.

Ova izjava zvuči zlokobno, ali ima više smisla nego što se čini na prvu. Više od dva desetljeća diplomatskih napora rezultirala su, više ili manje, običnim sranjem i izgleda kako je Sjeverna Koreja na rubu da postane napredna nuklearna velesila, piše Vice. Da, to znači da bi jednog dana mogla nuklearnim projektilom gađati SAD. Također, znači da nekoliko američkih administracija nije uspjelo riješiti ovu krizu koja se vrlo sporo razvijala. Napori da se Sjevernu Koreju izolira sankcijama nisu doveli ni do čega i vjerojatno nikad niti neće. Kad se uzmu u obzir sve te teškoće i jezik kojim govori Trumpova administracija, nije ni čudo da pojedinci razmišljaju o preventivnom nuklearnom udaru. I sam Trump jednom je rekao da je otvoren prema ideji bombardiranja sjevernokorejskih nuklearnih reaktora.

Ipak, prema Rodgeru Bakeru, analitičaru vojnoobavještajne tvrtke Stratfor, ako dođe do još jednog Korejskog rata, on vjerojatno neće početi pažljivo planiranim udarima.

"Rijetko se čeka da sve bude spremno za rat", kaže on. Baker je za Vice napravio i pregled ključnih koraka prema kojima bi se scenarij novog rata u Koreji mogao razvijati.

1. Sjeverna Koreja zaribat će testno lansiranje projektila

Kad god Sjeverna Koreja testira projektile, to alarmira svijet iz dvaju razloga. Prvo, riječ je provokativnom reklamiranju vlastite vojne moći i čini sve zemlje nervoznima, pa čak i Kinu i Rusiju. Druga stvar koju treba imati na umu je činjenica da ta lansiranja dižu ogromnu količinu metala i eksploziva u zrak iznad naseljenih područja. Sjeverna Koreja žuri razviti nuklearno naoružanje bez resursa koje imaju razvijene zemlje.

"Ubrzan tempo znači da imate i više grešaka", kaže Baker.

Čak i relativno bezopasna lansiranja mogla bi dovesti do toga da se raketa rasprsne nad Japanom. Mogao bi otkazati sustav za navođenje i okrenuti je prema Južnoj Koreji ili bi moglo izgledati da cilja američke pomorske baze, što bi potaknulo preventivni udar SAD-a. Bilo koja od ovih situacija mogla bi dovesti do toga, prema Bakeru, da se SAD osjeti stjeranim u kut.

"Treba jasno osuditi sjevernokorejske rakete i testiranja projektila", kaže Baker. U tom slučaju, SAD bi mogao iskoristiti projektil Aegis, obrambeni projektil i srušiti jedan sjevernokorejski. Druga je mogućnosti da ga prizemlje krstarećom raketom.

Baker kaže da tako može početi rat.

Korak 2. SAD raznosi lansirnu rampu Sjeverne Koreje

Najstrašniji potencijalni scenarij je onaj u kojemu će se SAD osjetiti ugroženim prije nego što se lansiranje uopće dogodi i poslat će projektil koji će raznijeti sjevernokorejsku lansirnu rampu i vjerojatno ubiti barem nekoliko Korejaca. Ako se zaista dogodi takav napad na Sjevernu Koreju, to znači da će se mnogo stvari dogoditi odjednom. SAD će, prema Bakeru, krenuti u potpunu evakuaciju i poziv na rat jer svakako će morati očekivati odgovor. To je trenutak u kojemu će svi zastati, kaže Baker. SAD bi mogao poslati izravnu poruku Sj. Koreji da je ugrožen i reagirati preventivno, ali sad bi svi trebali to podržati. Sjeverna Koreja će odluku morati donijeti u djeliću sekunde.

Korak 3. Sjeverna Koreja će odgovoriti

Ne reagirati na to nije opcija Sjevernoj Koreji, ali ta zemlja bi se mogla zadovoljiti onim što Baker naziva "isturenim pozicioniranjem", odnosno stavljanjem vojske u ratno stanje. Okretanje oružja prema svojim suparnicima u ovom je slučaju najbolji scenarij.

No u glavama sjevernokorejskih generala, nakon što čuju da su napadnuti, vrtjet će se samo jedna misao - slijedi li još napada? Sjeverna Koreja je očito spremna na brzi odgovor i na rat na poluotoku te će imati priliku na brzinu nanijeti štetu SAD-u prije nego što izgubi mnogo svojih kapaciteta. Ako hladne glave ne preuzmu kontrolu u Pyongyangu, doći će do pravog rata.

Korak 4. Sjeverna Koreja naštetit će SAD-u i Južnoj Koreji koliko god može

Bilo bi logično da Sjeverna Koreja odgovori ponešto nasumce raspoređenom artiljerijom. Prema izvješću Stratfora objavljenom prošle godine, većina sjevernokorejske artiljerije mogla bi dobaciti do granice ili čak do predgrađa Seula. Nekoliko sjevernokorejskih najmoćnijih oružja, uključujući 170-milimetarski Koksan, kao i 240-mm i 300-mm nosače raketa, mogli bi bombardirati i Seul.

Sjevernokorejski projektili mogli bi dohvatiti i američke zračne baze u Japanu. Napan na Okinawu ne bi bio strateški dobar potez, kaže Baker, ali bi raznio američke baze u Yokosuki, blizu Tokija. Ako su dalekometni projektili Sjeverne Koreje u dobrom stanju, mogli bi pogoditi i ostale američke baze u Japanu.

Korak 5. Uključile bi se Rusija i Kina

Ovaj rat ne bi se vodio samo između Koreje i Amerike. Ipak se nalaze u natrpanom geopolitičkom susjedstvu.

Ako smo već odmaknuli ovako daleko, treba pretpostaviti da Kina nije pokušala stabilizirati stanje sa Sjevernom Korejom, ali nemojmo zaboraviti to da kada je već sve rečeno i napravljeno, Kina nema interesa u tome da se Koreje ujedine i postanu saveznik SAD-a.

"Kina bi morala rasporediti nekoliko divizija na sjevernokorejsku granicu i podići zračnu obranu oko tog područja", smatra Baker.

Rusija bi morala učini nešto slično tome da se osjeti njena prisutnost. Rusija ima granicu sa Sjevernom Korejom i vojne brodove i avione nagomilane oko nje.

"Morala bi učiniti sve što može da osigura granicu i na kopnu i na moru", kaže Baker i dodaje da čak i ako Rusija ne bi izravno sudjelovala u konfliktu, bila bi vrlo brzo uvučena u njega.

Korak 6. SAD odgovara na sjevernokorejski potez

SAD odgovara na svaku mjeru koja stigne iz Sjeverne Koreje i pokušava ih preduhitriti. Ovo znači da će vojna pažnja biti podijeljena između toga da pokušava zaustaviti topovske udare na jug i uništiti zračnu obrambenu mrežu Sjeverne Koreje.

"Kako se mnogo sjevernokorejskog oružja ne pojavljuje na satelitskim snimkama, SAD treba avione koji će ga pronaći", govori Baker.

To je igra mačke i miša u kojoj bi SAD, u slučaju da uspije uništiti korejsku zračnu obranu, nanio ogromnu štetu Sjevernoj Koreji.

Korak 7. Sjeverna Koreja će zaigrati prljavo

Sa stajališta Sjeverne Koreje, ideja je ta da se napravi onoliko kaosa koliko može. To znači da neće igrati po pravilima Ženevske konvencije. Koristit će kemijsko oružje. Nakon toga, koristit će sve vrste cyber oružja koje joj su joj dostupne u toj prilici i nitko ne zna koliko bi razorno to moglo biti. Mogao bi se dogoditi ogroman napad na južnokorejsku prometnu infrastrukturu ili telekomunikacije. Pokrenut će i specijalne snage koje se po svoj prilici već vrzmaju ne samo u Južnoj Koreji, nego vjerojatno i u blizini američke podmorničke baze u Japanu.

SAD će vjerojatno pokrenuti vlastiti cyber rat. Ali kako Sjeverna Koreja nema internetsku mrežu koju može srušiti, to neće biti prioritet.

Korak 8. Svijet će svjedočiti smrti civila

Gotovo polovica populacije Južne Koreje živi u području Seula, oko 35 milja južno od granice i Sjeverna Koreja neće imati dvojbi o tome da puca na civile. Kako se rat bude zagrijavao, tragedije će biti brojnije. U međuvremenu, prema Bakeru, sjevernokorejski civili će također biti kolateralne žrtve.

"Ako slijedite zapovjedi iz Pyongyanga, neće biti neobično to da i sjevernokorejske zajednice farmera i mala sela budu oko vojnih baza", govori Baker. U Južnoj  Koreji glas o civilnim žrtvama brzo će se pronijeti zahvaljujući društvenim mrežama.

"Naravno, ako Sjeverna Koreja ne uspije prekinuti internetsku komunikaciju", govori Baker.

Korak 9. Kopneni rat

"Ovo nije rat koji se može dobiti u zraku. Morat će se spustiti na tlo", smatra Baker

Kad se ovo dogodi, bit će kasno za povlačenje; Sjeverna Koreja će pokušati izvršiti invaziju, iako to neće biti lako izvesti.

"Izazov im je raditi bilo što na jugu jer tamo je mnogo minskih polja i sjever zna za njih. Sve ceste su ograđene stupovima koji će se u slučaju potrebe raznijeti i tako izazvati blokadu", govori Baker. Ipak, Sjeverna Koreja bi mogla pokrenuti trupe prema jugu.

Za SAD prvi dani uglavnom bi bili posvećeni navođenim projektilima i avijaciji, ali trupe bi se nekad morale sresti sa sjevernokorejskom vojskom. Ako bi vojna sila SAD-a napredovala prema sjeveru, to bi bilo ružan scenarij. Baker tu mogućnost uspoređuje s Drugim svjetskim ratom, kada su japanske snage okupirale Saipan i Iwo Jimu.

Tijekom tog proces SAD bi srušio sjevernokorejski nuklearni program i njihovu sposobnost da lansiraju dalekometne projektile. Ali započeo bi veliki rat, zaključio je Baker.