Presađivanjem limuna se stablo premješta iz manjeg u veći lonac, posudu ili se pak u istom loncu zamjenjuje dio supstrata novim. U ovom slučaju svakako koristite onaj za citruse. Ako ovo ne učinimo pravodobno, može doći do usporavanja ili prekida rasta korijenova sustava i krošnje.

Postupno presađivati

Češće se presađuje u prvim godinama života. Ovisno o veličini posude i brzini razvoja na samom početku, nekada se tijekom jedne godine presadi jedan do dva puta, piše Pavle Bakarić u knjizi "Limu u domu i dvorištu", prenosi Agroklub. Naglašava da je važno to raditi postupno jer nije dobro odmah ga presaditi u veliki lonac jer stablo donosi rod kada korijenje u cijelosti iskoristi sav supstrat u loncu.

Može se obaviti u svako doba godine, ali je najbolje u doba mirovanja vegetacije. Treba izbjegavati to činiti za vrijeme pune vegetacije, posebno u cvatnji ili početku rasta mladih plodova. Sve što može negativno utjecati na korijenski sustav i krošnju u tim fazama može dovesti do opadanja lišća, cvjetova ili plodova. Najbolje je to napraviti pred početak proljetne vegetacije. Tom prilikom treba paziti na korijenov sustav, kako ga ne bi oštetili.

Što su sadnica i posuda manji, to je ova radnja lakša. Jednom rukom izvrnete lonac sa sadnicom na drugu ruku, a zatim ju lagano izvučete. Supstrat s korijenjem čvrsto držite da se ne rasipa. Umjereno vlažno tlo olakšava odvajanje zemlje od stijenki posude.

Osnovno je pravilo, ističe, da se limun presađuje postupno do određene veličine posude. Često je njezina veličina ograničavajući čimbenik razvoja krošnje i cijelog stabla. Zato, kada se dostigne određena širina krošnje, obavlja se svake tri do četiri godine u istu posudu.

Smatra se kako veličina, odnosno obujam krošnje treba biti četiri puta veći od volumena lonca, odnosno tla u njemu. Najbolje je povećavati veličinu lonca u prvim godinama života limuna za jednu četvrtinu dotadašnje veličine. Nova posuda treba biti veća od stare u širini i visini. U trenutku kada se ona više ne povećava, tada presađivanje služi samo za izmjenu supstrata.

Orezivanje korijenja i krošnje

Veliko i starije stablo se može presaditi uz pomoć koloture, a kada se izvuče iz posude, lagano se otrese zemlja te oreže jako korijenje koje strši na stranu, a iz kojeg niču okomiti izboji koji ne donose urod. Zbog smanjenja korijenova sustava mora se smanjiti dio krošnje tako što se oreže broj izboja, ali ne i volumen krošnje.

Na dno lonca se stavlja malo supstrata te zalije, vraća se stablo i dodaje novi sa svih strana. Dobro se zalije i doda još zemlje po potrebi, ali ne do samog vrha jer nećete imati prostora za zalijevanje. Visina korijenovog vrata ostaje na istoj razini na kojoj je bila i prije. Svakako pazite na drenažu, ona mora biti osigurana.

Limun postavite na toplije, ali manje svjetlo mjesto gdje treba ostati do dva tjedna, ovisno o oštećenju korijena ili krošnje. Nije dobro izlagati ga neposrednom suncu. Prvih dana nekoliko puta ga pošpricajte vodom.