Po nalogu i pod nadzorom postupujaćih tužiteljica pripadnici MUP-a KS slobode su lišili Senaida Memića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, potvrđeno je iz Tužiteljstva Kantona Sarajevo.

Osumnjičeni će nakon kriminalističke obrade biti predan u nadležnost kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu.

Senaid Memić je aktualni veleposlanik Bosne i Hercegovine u Maleziji i bivši dugogodišnji načelnik Općine Ilidža.

Veleposlanik BiH u Maleziji i nekadašnji načelnik sarajevske Općine Ilidža rođen je 1956. u Hrasnici. Doktorirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu, gdje i danas predaje kao redovni profesor.

Jedan je od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA). Prije rata Memić je radio u poljoprivrednim poduzećima u Derventi i Kiseljaku, Zadruzi Ilidža te na Institutu za poljoprivredu u Sarajevu. Tijekom rata je bio načelnik logistike u Armiji BiH.

Za vijećnika u Općini Ilidža prvi put je izabran 1996., a godinu dana kasnije postaje direktor za logistiku u agenciji  Military Professional Resources Inc. (MPRI). Ova agencija je bila uključena u formiranje Oružanih snaga BiH, odnosno, ujedinjenja Vojske FBiH i Vojske RS, a Memić na ovoj funkciji ostaje sve do 2006. godine.

Od 1998. godine predaje kao docent na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu, a zvanje redovnog profesora stiče 2013. godine. U periodu od 2004. do 2011. godine bio je dopredsjedavajući u Općinskom vijeću Ilidža. Nakon iznenadne smrti Amera Ćenanovića, tadašnjeg načelnika Općine Ilidža, Senaid Memić je imenovan za vršitelja dužnosti načelnika. Iste godine, na vanrednim izborima izabran je za načelnika ove općine. Mandat je osvojio i na Lokalnim izborima 2016. godine. U srpnju 2020. godine Memića je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imenovalo za veleposlanika u Maleziji.